Tekst objavljen: 18.02.2013 9:40        


I pored veoma loše ekonomske situacije, besparice i sve teže naplate zajmova, strane banke i ne pomišljaju da odu iz Srbije iako se neke već povlače iz zemalja u regionu. Glavni razlog je dobra zarada, i mada bankari to ne priznaju, sa kamatama od 25, 30 i 35 odsto, i dalje mogu da zgrnu ekstraprofit na klijentima koje uspeju da nađu.

Stranim bankama sladak profit iz Srbije

Ekonomski analitičari pak tvrde da će ovdašnji svetski bankari i u ovoj godini nastaviti da izvlače zaradu u Srbiji i da je prebacuju svojim maticama u inostranstvu. Tokom prošle godine, strane banke su, prema zapadnim analizama, iz Srbije povukle između 1,5 i 3,5 milijardi evra, a iz cele Istočne Evrope čak 55 milijardi evra.

Inače, prema dostupnim podacima, za devet meseci prošle godine banke su zaradile 12 milijardi dinara, ali to je upola manje nego u istom periodu godinu dana ranije. Dobitak je imalo 19 banaka, u iznosu od 29,8 milijardi dinara. Naravno, neke od banaka-stranaca poslovale su i sa gubitkom, ali niko ne najavljuje povlačenje čak ni kao mogućnost.

Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, kaže da efektivne kamatne stope na kredite i hartije od vrednosti nose stopu prinosa koja je viša od stope koju je moguće ostvariti u zemljama maticama.

Takođe, ovaj profesor ističe da ne treba zanemariti ni prihode koji se ostvaruju kroz razne naknade i provizije (poslovanje sa karticama kod stanovništva, troškovi valutnih konverzija, troškovi održavanja računa, obrada kreditnih zahteva i slično), koje su još značajno više nego na matičnim tržištima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza strane banke profit banaka Srbija banka banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana