Tekst objavljen: 17.04.2013 18:30        


U poslednja tri meseca prošle godine niko nije uložio značajniji novac u Hrvatsku, a trend zaduživanja zemlje se nastavlja – upozorava Hrvatska narodna banka (HNB) i navodi da su stranci u Hrvatsku lani uložili tek nešto više od 973 miliona evra.

Strani investitori i dalje izbegavaju Hrvatsku

To je za 107 miliona, ili deset odsto, manje nego u 2011. godini.

Statistika pokazuje da su stranci od 1993. do kraja prošle godine najviše novca plasirali u hrvatski finansijski sektor, posebno u banke, zatim u sektor trgovine, telekome i naftnu industriju, te u nekretnine. Problem je što poslednjih godina nije bilo ni (značajnijih) ulaganja u već postojeće firme.
Umesto privlačenja novog kapitala iz inostranstva, bilo u postojeće firme ili u pokretanje neke nove proizvodnje – Hrvatskoj se na ulagačkom planu događa finansijska konsolidacija firmi koje su „izmučene“ lošim uslovima poslovanja, dugotrajnom recesijom i novim propisima…

Hrvatska je lani imala nastavak procesa pada stranih ulaganja, koja su, inače, i ranijih godina bila na niskom nivou.

Istovremeno, u neke zemlje, posebno u srednjoj Evropi i na Baltiku, strani kapital se počeo vraćati, što se vidi i po dinamici ekonomskog oporavka tih država. Osim zemalja srednje Evrope i Baltika, strani kapital u sve većoj meri odlazi i u Rusiju, Ukrajinu i Tursku…

Hrvatska, smatraju ekonomisti, nije uspela da pronađe novi model razvoja, koji bi privukao ino-ulagače. Dosadašnji model temeljio se na potrošnji, a posledica toga su veliki dugovi i razduživanje, koje može da traje i cijelu deceniju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
strane investicije strani investitori 2012. ekonomska kriza dužnička kriza Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana