Tekst objavljen: 12.09.2013 8:30        


Za godinu dana cene uvoznih proizvoda skočile su za više od 30 odsto. Trgovci tvrde da već dugo nisu povećali marže i da je glavni krivac za poskupljenja strah uvoznika od nestabilnog dinara zbog kojeg u cenu proizvoda uračanavaju znatno veći kurs od trenutnog.

Strah od pada dinara "napumpao" cene uvozne robe

Iako cene svih proizvoda konstantno skaču po malo, najveća poskupljenja zabeležena su kod inostranih proizvoda, pa pakovanje od tri kilograma uvoznog praška za veš koje je prošle godine moglo da se kupi za oko 650 dinara danas košta neverovatnih 820.

Aleksandar Stevanović, ekonomista, objašnjava da se uvoznici povećanjem cene brane od kretanja kursa.

- Oni zato u cenu proizvoda uračunavaju nešto veći kurs od trenutnog jer postoji stalni strah od oscilacije dinara. Tako se za proizvode koji imaju brži obrt obačunava 120 dinara za evro, dok je za proizvode koji se sporije prodaju on još veći. Osim toga, do poskupljenja može da dođe i zbog veće cene inputa - skupljih energenata, ali i sirovina - kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.


Toplica Spasojević, direktor ITM grupe i jedan od najvećih srpskih uvoznika, kaže da na cenu utiču promene uslova na tržištu - carine i porezi, ali najviše kursna razlika.

- Na tržištima poput srpskog nikada se ne zna kada će kurs da krene nizbrdo. Mi robu nabavljamo u evrima, a trgovcima je prodajemo u dinarima. Kako nam trgovinska lanci plaćaju za 60, 90 ili više dana, moramo u cenu da ukalkulišemo i rizik od eventualnog slabljenja dinara u tom periodu jer, ukoliko dinar oslabi, mi gubimo novac. Drugo, i sami trgovinski lanci beskamatno kreditiraju građane, pa se i to uključuje u cenu proizvoda - kaže Spasojević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana