Tekst objavljen: 19.03.2013 9:30        


Štediše u Sloveniji ne treba da strahuju za svoje depozite u bankama, izjavio je predsednik udruženja slovenačkih poslovnih banaka France Arhar koji je nakon osamostaljenja Slovenije dva mandata proveo na mestu guvernera centralne banke.

Štednju do 100.000 evra u Sloveniji čuva država

Odbijajući bilo kakva poređenja sa Kiprom koji je, u zamenu za program finansijske pomoći "trojke", pristao na oporezivanje bankarskih depozita, Arhar je smirio slovenačke štediše, rekavši da slovenački finansijski sistem nije ugrožen i da su njihovi depoziti sigurni.

Za razliku od Kipra, čije banke imaju ukupni bilas osam puta veći od nacionalnog BDP-a jer je Kipar imao reputaciju poreske oaze, u Sloveniji je ukupna svota bilansa svih banaka samo 30-ak posto veća od slovenačkog BDP-a, rekao je Arhar.

Uz to, on dodaje da je Slovenija već donela mere za jačanje stabilnosti finansijskog sistema i planove za sanaciju banaka, pa joj program finansijske pomoći, kako se ocenjuje, neće biti potreban.

Slovenija je sposobna da stabilizuju banke i izbegnu situaciju da mora poput Kipra da prihvati uslove kako bi dobila finansijsku pomoć, rekao je ugledni slovenački bankar koji je nedavno pomagao i u postizanju dogovora s Hrvatskom oko Ljubljanske banke.

Uz to, Arhar ističe da su u Sloveniji vodeće banke u većinskom vlasništvu države koja im je spremna pomoći. Osim toga, u Sloveniji zaduženost stanovništva nije velika, a javni dug još uvek je u okviru kriterijuma koje predviđa Fiskalni pakt.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slovenija štednja štediše ekonomska kriza kriza evrozone

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana