Tekst objavljen: 07.03.2013 8:48        


Stalnom poslu u ovom času nada se čak 232.551 zaposlenih, jer svi rade na određeno vreme! A Anketa o radnoj snazi pokazala je i da svaki peti među njima ovakav ugovor ima najmanje tri godine, uprkos tome što zakon limitira rok na svega 12 meseci.

Stalan posao samo san: Na "određeno" do penzije

Najviše radnika koji poseduju ugovore na određeno vreme privređuje u Vojvodini, pa tamo čak 70.146 zaposlenih još nema stalni posao. Najmanje ih je u Beogradu, pa tako privremeni posao u glavnom gradu ima 48.195 radnika.

Radnici na određeno vreme nemaju ista prava. U slučaju otkaza, nemaju prava na otpremninu, bez obzira na to koliko su dugo bili u toj firmi. A nemaju pravo ni na podizanje kredita u banci, dozvoljeni minus, kupovinu na lizing...
U Odeljenju za anketna istraživanja ukazuju i da, čak, 44.350 radnika ovakve privremene ugovore ima duže od tri godine!

Oko 13.004 radnika koji rade na određeno i po tri godine, imaju između 35 i 44 godine, a samo korak iza njih je i 12.765 radnika uzrasta između 25 i 34 godine. Svi oni rade na određeno vreme najmanje 36 meseci.

Među radnicima koji još nemaju ugovor za stalno, najzastupljeniji su mladi, pa tako čak 85.166 privremeno zaposlenih ima između 25 i 34 godine. A ako se posmatra po kvalifikacijama, najzastupljeniji su oni sa srednjim obrazovanjem (138.918), a čak 41.158 njih ima diplomu fakulteta.

Inspektorima rada teško polazi za rukom da kazne mahinacije jer na papiru zapravo - sve ”štima”. Poslodavci prave pauzu u osiguranju, a zadržavaju radnika na istoj poziciji. U toj ”pauzi” mogu da ponude radniku i ugovor o privremenim i povremenim poslovima. Poslodavci često rasporede radnika na drugo mesto i odrede mu novu sistematizaciju, što je dovoljan osnov da se potpiše novi ugovor.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nezaposlenost ekonomska kriza Srbija zaštita zaposlenih prava zaposlenih prava radnika rad na određeno radno mesto karijera posao stalan posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana