Tekst objavljen: 04.02.2013 8:48        


Plaćaju skuplje kredite. Na birokratiju troše više i novca i vremena. Na kraju ih čekaju mušterije „tankih“ novčanika, a i kada nešto prodaju, novac čekaju mesecima. Preduzetnički duh i porodični biznis, kome se prognoziralo da će nas izvući iz krize, i dalje teško opstaje u Srbiji.

Šta sve boli srpske preduzetnike?

Dok su kompanije, javna preduzeća i državne institucije za poslednje četri godine „podelile“ 92.776 otkaza, preduzetnici su ostali bez trećine radnika - više od 183.000.

Početnici u poslu u Srbiji, kako priznaju, kredite izbegavaju koliko god mogu. Kada im pomaže država, pozajmicu vraćaju sa kamatom do 3,5 odsto, na zajmove indeksirane u evrima i 11,5 odsto na one u domaćoj valuti. Iako se bankari ograđuju da je svaki klijent priča za sebe, bez subvencija iz budžeta, prosečan dinarski kredit firmu košta čak 16,17 odsto godišnje. Zajam u evropskoj valuti se naplaćuje oko 7,4 odsto godišnje. Firme u Hrvatskoj, na primer, zajam u kunama otplaćuju uz kamatu od 7,12 odsto, a onaj u evrima - 6,5 odsto. Biznis u Evropskoj uniji kreditira se uz manje kamate, najviše do 4,8 odsto.
Jedan od najbitnijih elemenata za rast malih i srednjih preduzeća, poslovno okruženje, u Srbiji je često zanemaren.

Osnovni razlog je, smatra Ana Jolović, rukovodilac tima za razvoj finansijskih tržišta, USAID Projekat za bolje uslove poslovanja, okretanje zemlje ka hitnim merama, pri čemu se strateške reforme, koje zahtevaju dugoročan i koordinisan rad, stavljaju na „listu čekanja“.

- Među preprekama za rast u Srbiji i dalje su: fiskalni pritisci na privatni sektor i njegova nelikvidnost, predimenzionirana birokratija i nedostatak adekvatnih izvora finansiranja - kaže Ana Jolović.

- Povrh toga, privreda se suočava i sa sve manjom tražnjom potrošača na domaćem i evropskom tržištu, kao i valutnim rizikom i rizikom inflacije.

- Istraživanje, koje već dve godine za redom sprovodi USAID projekat za bolje uslove poslovanja, potvrđuje nalaze izveštaja Svetske banke - dodaje Ana Jolović.

- Privrednicima je postavljeno pitanje koji faktori najviše utiču na konkurentnost njihovih preduzeća, a dva najčešća razloga za zabrinutost su inflacija (90 odsto) i promenljivost deviznog kursa (85 odsto). Ankete ukazuju na to da 92 odsto ispitanika kojima su potrebne građevinske dozvole smatraju da je veoma problematično dobiti ih. Od 100 ispitanika čak 55 navodi da im je bilo potrebno više od godinu dana da privedu izvršni postupak kraju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija posao biznis usaid privreda preduzetnik ana jolović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana