Tekst objavljen: 21.03.2013 12:30        


Ekonomista Nikola Fabris kaže da će većina građana Srbije koji imaju štedne uloge na Kipru podići taj novac, ali da on neće završiti u Srbiji. Inače, na kiparskim računima se, prema nezvaničnim procenama, nalazi između pet i osam milijardi evra depozita srpskih građana i firmi.

Srpski novac sa Kipra neće završiti u Srbiji

Fabris je rekao da Kipar zbog finansijske krize više neće biti sigurna "of šor destinacija" i da će sumnjivi kapital otići na neko drugo mesto.

Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije, poručio je juče da bi Srbija trebalo da pomogne tim građanima, koji bi objasnili odakle im novac i zbog čega ga drže u bankama na Kipru, budući da je to mimo zakona. - Ovo je sada dobra prilika da se kaže - mi smo humana država, da vidimo da li možemo da vam priskočimo u pomoć - rekao je Dugalić.
- Nije realno da se taj novac vrati u Srbiju, postoje razlozi zašto on već nije u Srbiji. Oni će sigurno naći neku drugu 'of šor destinaciju' - ocenio je Fabris.

Po njegovim rečima, kriza na Kipru neće ugroziti zemlje evrozone, "pošto je to isuviše mala ekonomija", ali je dodao da EU neće dopustiti da Kipar bankrotira već će dobiti pomoć kao što su dobile Grčka, Portugal i Irska.

Govoreći o ideji EU da se naplati jednokratni porez do 10 odsto na uloge u kiparskim bankama, kao predlog za nalaženje novca za smanjenje budžetskog deficita Kipra, on je je rekao da nijedna zemlja do sada nije uvela takvu meru jer ona izaziva finansijsku nestabilnost.

- Očigledno je da pravi razlog za mere EU nija bila finansijska nestabilnost Kipra, već činjenica da jeste član EU, a nije poštovao sva pravila i dopustio je da udje prljavi kapital - rekao je Fabris.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
štednja štediše ekonomska kriza ekonomija Srbija Kipar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana