Tekst objavljen: 20.03.2013 12:10        


Građani na Kipru masovno planiraju da podignu svoje štedne uloge jer su sve banke zatvorene do četvrtka. Procenjuje se da građani Srbije imaju u toj zemlji između pet i osam milijardi evra.

Srbima na Kipru zarobljeno osam milijardi evra?

Srpski državljanin Milan Glovacki, koji ima poslastičarnicu u Nikoziji, kaže da su se svi pribojavali ovakvog scenarija, ali da ga niko nije očekivao. Još uvek se ne zna da li će parlament usvojiti zakon kojim će oni koji imaju depozite u bankama do 100.000 evra biti oporezovani po stopi od 6,75 %, a oni koji imaju više platiti 9,9%.

Sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kaže da bi Srbija trebala da pomogne tim građanima, koji bi objasnili odakle im novac i zbog čega ga drže u bankama na Kipru, pošto je to mimo zakona.

Prema Zakonu o deviznom poslovanju građani ne mogu da otvaraju račune u inostranstvu, kao ni da štede novac u nekoj evropskoj zemlji. Zato NBS ne vodi statistiku o tome jer uvid u nelegalne tokove nemaju.

U Upravi za sprečavanje pranja novca kažu da takve provere može da radi isključivo država na čijoj se teritoriji nalaze računi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Saša73 20.03.2013 15:33

    Kod nas u Srbiji porez na kamatu od devizne štednje je 15%. U toku prošlogodišnje Nedelje štednje, kamate u crnogorskim bankama su bile oko 2% veće nego u našim bankama, a porez u CG samo 5%. Zbog zakonskih prepreka, ni ja, kao ni ostali obični građani Srbije nismo mogli da koristimo prednosti štednje u bankama susedne države. Sad eto vidimo da su neki srpski ¨biznismeni¨svoje pare bez problema oročavali na dalekom Kipru i da im je puno da plate porez od 6,75%. TO JE UPOLA MANJE OD POREZA KOJI PLAĆAJU SRPSKE ŠTEDIŠE i ne može se nazvati legalnim poslovanjem.Normalno je da ekonomija i patriotizam ne idu zajedno, ali ne vidim zašto bi ovde nekima bilo oprošteno protivzakonito iznošenje novca i dobit ostvarena kršenjem Zakona o deviznom poslovanju. Pravila su jasna i treba da budu ista za sve. Eto posla za poreske organe i guvernera Narodne banke. Krivično delo utaje poreza ne zastareva. Biće velika sramota ako se cela ova priča završi na nekoliko zanimljivih članaka. Ako je u Srbiji oporezovana čak i hrana za bebe, eto prilike za poštenije finansiranje budžetskog deficita.

  2. User image
    Nele 20.03.2013 19:13

    Sasa73 kod nas je porez na kamate 15% , na Kipru su hteli da uzmu 6.75% od OSNOVICE. Da ti pojasnim: na 1000 evra kamata je 50e i porez na to 7.5e. na Kipru na 1000e su hteli da uzmu 67.5e tako da je to 9 puta vise nego kod nas. Ili od 1000e kod nas ostaje posle godinu dana 1042,50e a na Kipru 932,5e ili ti 90e manje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza dužnička kriza štediše štednja Kipar Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana