Tekst objavljen: 28.01.2013 7:39        


Maloprodajno tržište Srbije još nije razvijeno i u dobrom delu zemlje preovlađuju male trgovine. U poređenju sa Slovenijom, a pogotovo, Hrvatskom, zasad ni strani lanci nisu značajnije ušli kod nas. Ali to ne znači da nismo interesantni velikim svetskim trgovcima.

Srbija - trgovačka "Meka" čitavog regiona

Na potencijal srpskog tržišta upućuju i mnoga istraživanja ekonomskih analitičara koja pokazuju da srpsko tržište ima daleko najveći potencijal.

KO JE OVDE

Od inostranih trgovinskih kompanija kod nas su belgijski "Delez", slovenački "Merkator", nemački "Metro keš end keri" i hrvatski "Agrokor", lanac "Idea". Najveći "igrač" na srpskom tržištu je, inače, "Delez", koji je pre dve godine kupio lanac "Maksi" od "Delta holdinga".
Jer, i zajedno gledano, tržišta Slovenije i Hrvatske su premala. A trgovac koji zavlada tržištem Srbije vladaće, u stvari, celim regionom, tvrdi se.

Sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za trgovinu Gordana Hašimbegović smatra da na našem tržištu ima još dosta prostora za trgovce, jer spadamo u nedovoljno razvijeno tržište.

Tako, na primer, po poslednjim izveštajima na 1.000 stanovnika Srbija ima 42 metra kvadratnih maloprodajnog prostora, a Češka 231, Hrvatska 184 kvadrata. To, po Hašimbegovićevoj, potvrđuje činjenicu da je Srbija veoma interesantna za investiranja u sektor trgovine.

A da srpsko tržište nije šala i da je "dobar zalogaj", pokazuju i podaci o prihodima stranaca u 2011, a to su i poslednji važeći, jer će se novi za proteklu 2012. znati tek krajem marta. Tako je "Maksi", u sastavu "Delez grupe", u Srbiji imao prihod od blizu 700 miliona evra, Merkator je, od prodaje na srpskom tržištu, imao profit nešto veći od 560 miliona evra.

Agrokorov lanac Idea pretprošle godine je prihodovao 470 miliona evra. Ovaj hrvatski trgovinski lanac je u poslednjih nekoliko godina zabeležio snažnu ekspanziju u Srbiji, sa otvorenih čak 168 trgovina i 4.500 zaposlenih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovinski lanci trgovinski lanac trgovci kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana