Tekst objavljen: 26.03.2013 11:29        


Srbija ove godine treba da vrati čak 4,8 milijardi evra javnog duga. Za taj novac mogli smo da izgradimo oko 2.400 kilometara autoputa, 3.200 škola, 1.600 bolnica ili skoro 90.000 stanova.

Srbija se zadužuje da bi vratila stare kredite

Stručnjaci ističu da Srbija nema izbora, već da stare dugove vraća tako što će nastaviti da se zadužuje. Kao olakšicu stručnjaci vide to što su pozajmice sada povoljnije jer su kamatne stope niže, a devizni kurs stabilniji.

Međutim, 4,8 milijarde evra je ogromna suma koja je mogla da se iskoristi za izgradnju infrastrukture ili nekih drugih objekata.

Ekonomski analitičari ističu da se najveći deo duga, a to su hartije od vrednosti, mora "obnavljati" novom prodajom zapisa. Urednik portala Makroekonomija Miroslav Zdravković za Informer kaže bi u suprotnom nastao haos.

- Dug je najvećim delom u tromesečnim, šestomesečnim i godišnjim papirima trezora. Jedni stižu na naplatu, ali se drugi istovremeno emituju i prodaju - naglašava Zdravković i dodaje da je na kraju februara javni dug Srbije bio 19 milijardi evra i povećan za 1, 5 milijardi u odnosu na januar. Skoro jedna milijarda evra duga, koju treba vratiti ove godine je samo na ime kamata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza dužnička kriza zaduženost zaduživanje ekonomija Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana