Tekst objavljen: 02.04.2013 9:09        


Tesla banka iz Hrvatske nalazi se pred bankrotom. Banka, čiji su većinski vlasnici Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije, od svog osnivanja 2009. godine, beleži samo gubitke.

Srbija plaćala, Tesla banka ipak pred bankrotom

Kapitalna adekvatnost banke je ispod propisanog minimuma i ukoliko uskoro ne pronađe bar 10 miliona evra, preti joj katanac.

Činjenica da je banka ponovo u problemima, govori o tome da nikakve finansijske operacije obavljene tokom prošle godine nisu bile od pomoći, zbog čega se opravdano postavlja pitanje razloga koji su naveli srpske razvojne fondove da ulože toliko novca u banku koja nije bila kadra da posluje profitabilno ni u jednoj godini svog postojanja.
Samo u 2011, Tesla štedna banka je zabeležila gubitak od 8,9 miliona kuna (1,17 miliona evra), dok je godinu dana ranije izgubila još 8.004.000 kuna (više od milion evra).

Kako se vidi iz zvaničnih odluka uprave banke, svi ovi gubici su pokrivani na teret kapitala banke, odnosno novcem poreskih obveznika Srbije, čijim se sredstvima finansiraju pokrajinski i republički razvojni fondovi.

- Minimalno povećanje kapitala, potrebno da bi se stabilizovala banka je 10 miliona evra, odnosno nešto više od 70 miliona kuna. Osim srpskih fondova, među akcionarima Tesla banke je i značajan broj hrvatskih kompanija, kao i mnoštvo malih akcionara - kaže Milorad Pupovac, predstavnik srpske manjine u hrvatskom Saboru, 2009. godine.

Govoreći o načinu na koji je banka osnovana, Pupovac objašnjava da to nije urađeno nikakvim kreditima iz Srbije, već da su Fond za razvoj Vojvodine i Fond za razvoj Srbije svaki dali po 1,5 miliona evra osnivačkog kapitala.

Uprkos ovom kapitalu i kasnijim dokapitalizacijama, zbog velikih gubitaka, Hrvatska narodna banka naredila je Tesli da tokom 2012. podigne garantni kapital sa 27,9 miliona kuna, koliko je banka imala krajem 2011. godine, na minimalnih 30 miliona kuna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Jelena 02.04.2013 10:08

    Uzrok bede u Srbiji je stranačko upravljanje ne samo javnim finansijama već i delom privrede koja je u vlasništvu države. Pitam se da li će neko imati snege da "moćnike" pita za odluke i da li će isti snositi odgovornost za svoje odluke.
    Fonda za Razvoj APV je mnogo doprineo uništenju RBV i ostavio 530 zaposlenih bez posla. Gde je isti bio registrovan? Ko su osnivači? Nije li isti ugašen 28.02.2012. godine i pripojen RBV? Koja je bila funkcija a i kakva je bila potreba za osnivanjem banke u Hrvatskoj? Šta će biti funkcija Razvojnog fonda Vojvodine doo Novi Sad koji je sada registrovan u APR-u?
    Veoma je velik broj pitanja ne samo za novinare već i institucije a i za gradjane koji ćute.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija bankrot banke banka Hrvatska tesla banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana