Tekst objavljen: 18.09.2013 14:00        


Poslednjih godina zbog duboke ekonomske i finansijske krize s kojom se suočavaju, zemlje Balkana se sve više zadužuju kako bi uspele održati kakvu-takvu ekonomsku stabilnost i blagostanje svojih građana.

Srbija najzaduženija zemlja u regionu

Međutim, mnoge procene govore da se ceo region već sada nalazi u velikom dužničkom ropstvu, pišu hrvatski mediji.

Trenutno pet zemalja evrozone čiji je odnos duga prema BDP veći od 100 odsto, predvodi Grčka, čiji je dug 160,5 odsto. Prati je četvrta po veličini privreda bloka, Italija, s dugom od 130,3 odsto, te Portugal sa 127,2 odsto, Irska sa 125,1 i Belgija sa 104,5 odsto BDP-a.
Srbija je, prema dostupnim podacima, najzaduženija zemlja regiona posmatrano prema postotku javnog duga u odnosu na ukupni bruto domaći proizvod (BDP), a nakon nje sledi Hrvatska.

Uprava za javni dug Srbije saopštila je da je javni dug Srbije povećan u julu ove godine za 173,5 miliona evra i iznosio je ukupno 19,08 milijardi evra, što je 57,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Svaki stanovnik Srbije je krajem 2011. godine bio dužan bankama 818 evra ili 2,2 prosečne plate, a u septembru prošle godine taj dug je porastao na 1.225 evra po raznim osnovama, što je iznosilo 3,5 prosečne plate.

Javni dug Hrvatske je krajem marta ove godine iznosio oko 181,6 milijardi kuna, ili 24,2 milijarde evra, i dostigao je 53,6 odsto bruto domaćeg proizvoda. Očekuje se da bi on do kraja godine mogao dostići oko 199 milijardi kuna, odnosno 26,5 milijardi evra, što je gotovo 60 posto BDP-a.

Nakon Srbije i Hrvatske, prema zaduženosti zemalja regije sledi Crna Gora. S druge strane, najmanji javni dug na Balkanu, u odnosu na njihov BDP, imaju Bosna i Hercegovina i Makedonija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana