Tekst objavljen: 07.02.2013 14:45        


Srbija je tokom 2012. godine uvezla oko 231 kilogram sperme bikova, čija je vrednost procenjena na 447.000 evra. S druge strane, iako su naši bikovi poznati u Evropi po kvalitetnom semenu, izvezeno je tek 56 kilograma za 83.000 evra.

Srbija dala 447.000 € za uvozni "materijal" bikova

Stručnjaci kažu da je šteta što se država više ne posveti razvoju ovog biznisa jer je na svetskom tržištu dobar genetski materijal bikova vredniji od zlata.

Centri za veštačko osemenjivanje u Srbiji su u 2012. godini proizveli ukupno 618.268 doza, od čega je izvezeno 405.000, dok je za domaće potrebe zadržano 213.268 doza. Međutim, to izgleda nije bilo dovoljno, pa smo, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u prošloj godini spermu uvozili iz Nemačke, Austrije, Švajcarske, Hrvatske, Kanade i SAD.
Koliko je trgovina semenom unosan posao, pokazuju podaci portala “agrobiznis”, u kojima se vidi da sperma visokokvalitetnog bika na tržištu košta između 25 i 30 evra.

Inače, jedan elitni bik za samo nedelju dana proizvede spermu vrednu 75.000 dolara.

Bosiljka Đuričić, profesorka na Veterinarskom fakultetu, kaže da bi Srbija trebalo više da se pozabavi ovim problemom, ali da je to jako teško jer smo “pre deset godina poklali sav repromaterijal”.

- Srbija danas proizvodi spermu bikova samo za sopstvene potrebe, a razlog za to je što smo pre nekoliko godina ubili i pojeli maltene ceo stočni fond - ukazuje prof. Đuričić.



 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija uvoz poljoprivreda stočarstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana