Tekst objavljen: 12.02.2013 12:30        


Naša ekonomska diplomatija konačno reaguje na pravi način jer se iz poseta vraćaju sa konkretnim projektima. Vladimir Krulj, viši savetnik u kompaniji Kreab Gavin Anderson, kaže da je prednost Srbije u odnosu na regionalne zemlje kada su investitori u pitanju u poljoprivredi, energetskom potencijalu, prerađivačkoj industriji.

Spas za Srbiju su ulaganja iz Afrike i Kine

- Naša poljoprivreda je svojevrsan fenomen jer uz tako malo ulaganja imamo suficit u spoljnoj trgovini od milijardu dolara - kaže Krulj.

On je komentarišući najavljeno ulaganje privrednika iz Azejberdžana rekao da će oni pored gradnje Koridora 11 mogu da imaju veliki interes ulaganja u poljoprivredu.

- Ali mi moramo da gledamo da privučemo i privrednike iz drugih zemalja. Prošle godine smo imali nešto manje od milijardu evra stranih investicija. Ove godine možemo da imamo dve milijarde. Treba da gledamo tržišta koja najviše rastu u svetu. To su Kina, Brazil, Čile, to su zemlje sa velikim investicionim kapacitetom. Afrika takođe ima države koje imaju veliki kapacitet. Tu pre svega mislim na Ganu koja ima rast privrede od 10 odsto godišnje - kaže Krulj.

On kaže da Srbije mora da smanji administraciju i propisima olakšati ulaganje.

- Jedna stvar je da dovedete investitora ali je potpuno druga da ga zadržite. To možete da uradite samo ako mu omogućite da maksimalno profitira od svog ulaganja - kaže Krulj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija strane investicije strani investitori ekonomija poljoprivreda energetika industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana