Tekst objavljen: 15.04.2013 14:30        


Zabrinut sam za makroekonomsku situaciju naše zemlje. Posebno me brine rast javnog duga, kao i mogućnost da budžetski deficit i ove godine bude iznad plana. Zabrinut sam zbog dvocifrene inflacije - kaže Dejan Šoškić, profesor na Ekonomskom fakultetu i bivši guverner NBS.

Šoškić: Ovoj Vladi rejting važniji od građana

On kaže da "nijedna zemlja nije potpuno otporna na finansijske krize, pa ni Srbija".

- Pravovremena, inteligentna i odlučna ekonomska politika može bitno smanjiti takve rizike. To, međutim, zahteva političku elitu kojoj je važnija dugoročna stabilnost i razvoj zemlje od kratkoročnog političkog rejtinga - dodaje Šoškić.

Bivši guverner NBS kaže da "javni dug Srbije ima nepovoljnu strukturu. Uglavnom je u rukama stranaca i u deviznom znaku. Nepovoljna je i struktura onoga iz čega dug treba da vraćamo. U našem bruto društvenom proizvodu nedopustivo je malo učešće produktivnog i izvozno orijentisanog sektora. Zato današnji nivo javnog duga veoma treba da brine".

- Nikako ne smemo da se lažno hrabrimo time što još uvek relativno lako možemo da se dodatno zadužujemo jer to više zavisi od međunarodnih okolnosti. Globalno, ponuda novca je obilna i jeftina, ali to se može promeniti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
šoškić Vlada Srbije ekonomija ekonomska kriza Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana