Tekst objavljen: 11.09.2012 15:17        


Nemački ministar finansija Volfgang Šojble doveo je u pitanje sposobnost SAD da se izbore sa visokim nivoom javnog duga nakon novembarskih predsedničkih izbora.

Šojble: Kako će se SAD spasiti svog javnog duga

On je naveo da zabrinuost oko američkog javnog duga predstavlja teret za globalnu ekonomiju, uzvraćajući udarac Vašingtonu koji je kritikovao Evropu zbog neuspeha da se izbori sa sopstvenom dužničkom krizom.

Nemački zvaničnici često među sobom izražavaju zabrinutost oko nivoa duga SAD i nesposobnosti američkih političara da postignu konsenzus o njegovom smanjenju, ali današnji javni komentari ministra finansija ukazuju na to da je zabrinutost Nemaca zaista velika.

- Uoči izbora u SAD postoji velika neizvesnost u vezi sa pravcem kretanja američke politike na polju upravljanja dugom, koji je suviše visok. Ponekad je potrebno da se podsetimo na to, a globalna ekonomija to zna i to je opterećuje - poručio je Šojble.

Slaba privreda i politička trvenja u Vašingtonu sprečili su značajnije smanjenje javnog duga SAD, čiji budžetski deficiti već tri godine zaredom premašuju bilion dolara.

Pitanje duga centralna je tema američke izborne kampanje. Kandidat republikanaca Mit Romni optužuje aktuelnog predsednika Baraka Obamu za loše fiskalno rukovođenje, dok Bela kuća kritikuje republikance u Kongresu zbog blokiranja vladinih napora da uredi fiskalno stanje u zemlji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel uspostavila je blisku vezu sa Obamom, sa kojim deli mišljenje po pitanju brojnih stavki spoljne politike, dok su neki članovi njene konzervativne partije pozdravili kampanju Romnija, koja se fokusira na smanjenje duga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Šojble SAD Nemačka javni dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana