Tekst objavljen: 14.02.2013 12:29        


Kina se 2012. probila među lidere svetske trgovine i prvi put u istoriji pretekla SAD. Ekonomski analitičari prognozirali su da će se to desiti najranije 2016. godine, a sada smatraju da će već za četiri godine Kina izbiti i među lidere po obimu unutrašnjeg bruto proizvoda.

Smena na vrhu: Kina na putu ka svetskoj nadmoći

Prošle godine, po obimu izvoza i uvoza robe, Peking je pretekao Vašington za sto milijardi i zaustavio blizu cifre od četiri hiljade milijardi dolara.

Još jedan uzrok zbog kojeg Kina neće uskoro preteći SAD jeste ekonomska politika Kine – smatraju analitičari. Kurs juana utvrđuju vlasti. Dok se to dešava – na ekonomskoj karti svijeta ostaće „status kvo“.
Ako se trend nastavi, Peking će postati ne samo lider u sferi trgovine, već će zauzeti i prvo mesto po obimu unutrašnjeg bruto proizvoda.

Kina će uvećavati proizvodnju i mnogo više će trošiti unutar zemlje. Stanovništvo će se bogatiti, a na račun toga biće uvećana kupovna moć.

Zbog velikog broja stanovnika Kina, naravno, može da izbije na vrlo visok tempo rasta, da uveća tempo rasta unutrašnjeg bruto proizvoda do devet ili deset odsto.

Ipak, Kina će morati, za sada, da sačeka sa potpunom svetskom ekonomskom nadmoći. Reč je o tome da se američki dolar stabilno „utvrdio“ u zlatnim i deviznim rezervama mnogih zemalja sveta.

Odbaciti dolar u ovom trenutku bilo bi isto kao i učiniti nekoliko koraka unazad na putu  konomskog razvoja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina svetska trgovina ekonomija spoljna trgovina svet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana