Tekst objavljen: 10.04.2013 8:50        


Slovenačka premijerka Alenka Bratušek u provoj zvaničnoj poseti Briselu poručila je da neće da traži međunarodnu pomoć. - Slovenija je stabilna i moćna država, mnogo moćnija od drugih - kazala je premijerka nakon razgovora sa predsednikom Evropske komisije Hose Manuel Barozom.

"Slovenija je moćna država, ne treba nam pomoć"

Bratušek je posebno istakla analizu bivšeg glavnog ekonomista Dojče banke koji je ocenio da je Slovenija među tri najmanje ugrožene države.

Bratušekova je Barozu kazala da će Slovenija učiniti sve da se izbegne traženje pomoći, jer se stanje u toj zemlji nikako ne može da upoređuje sa Kiprom. Novac za sanaciju sadašnjeg stanja Slovenija će da obezbedi privatizacijom već ovog leta.

Za sadašnje stanje premijerka je indirektno optužila i medije koji navodno prikazuju krivo stanje, a da je zemlja okrenuta izvozu i da će nova vlada naći izlaz iz krize.

Sa druge strane, Institut za međunarodne finansije (IIF) procenjuje da bi Slovenija od ove do 2015. godine trebalo da zatraži 10 milijardi evra kredita iz stalnog mehanizma za stabilnost evra (ESM) i da bi joj to, uz agresivniju privatizaciju te fiskalnu i bankarsku reformu, moglo pomoći da se vrati na međunarodno finansijsko tržište.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slovenija ekonomska kriza dužnička kriza kriza u Evropi bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana