Tekst objavljen: 12.09.2013 15:30        


Kompanija SBB spremna je da pruži uslugu mobilne telefonije koristeći infrastrukturu i mrežu jednog od postojećih operatora čime bi tržište mobilne telefonije Srbije uskoro dobilo četvrtog operatora.

SBB: Telekom sprečava da budemo mobilni operater

Kompanija SBB je ozvala RATEL da, kao regulator na tržištu, omogući novim operatorima izlazak na tržište.

SBB navodi i da sličan problem već postoji. Naime, RATEL je početkom ove godine i protivno svom Pravilniku produžio Telekomu rok za početak prenosa broja u fiksnoj telefoniji usled "složeniih administrativno-tehničkih pitanja". Telekom je time dobio još godinu i po dana odlaganja, čime je onemogućen prenos broja u fiksnoj telefoniji do aprila 2014. godine.
U SBB-u tvrde da se "zbog nedovoljno zrele zakonske regulative u oblasti virtuelnih operatora, vremenski proces do aktivacije neopravdano produžava".

- Poslednji važan korak, pre puštanja servisa u rad, je testiranje procesa prenosa broja u mobilnoj mreži sa sva tri mobilna operatora koja posluju u Srbiji - objasnila je direktorka korporativnih komunikacija SBB-a Jovana Lukić.

Ona je dodala da je ovaj proces dogovoren i započet sa dve mobilne mreže, dok Telekom Srbija, zahvaljujući vakuumu u zakonskoj regulativi, zvanično odbija da pruži mogućnost testiranja prenosa broja.

- Telekom Srbija odbijanje da pruži priliku za zdravu tržišnu konkurenciju novim operatorima, pravda RATEL-ovim Pravilnikom o prenosivosti broja u javnim mobilnim telekomunikacionim mrežama. U vreme kada je pisan, ovaj pravilnik nije poznavao pojam 'virtuelni operator', iako je opšte poznato da po vrsti i dijapazonu usluga, virtuelni operator ima iste mogućnosti koje ima mobilni - navela je Lukić.

Prema njenim rečima, ostalo je da se sačeka da regulator reši ovaj problem sa Telekomom, a od brzine rešavanja datog pitanja zavisi i kada će SBB pustiti uslugu korisnicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Srbin 12.09.2013 15:40

    A SBB koristi telekomovu kanalizaciju, bez ikakve nadoknade, da propusti svoje kablove kroz koje pruža uslugu kablovske televizije i interneta. Sta ćemo sa tim gospodo iz SBB. A pri tom vas RATEL štiti.

  2. User image
    Зоран 13.09.2013 8:54

    Zašto su onda cene Vaših paketa, bezmobilnog telefona, skuplji od Telekomovih koji podrazumevaju i tarifu za mobilni telefon???

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana