Tekst objavljen: 27.03.2013 11:30        


U Teksasu, Vajomingu, Montani i Ohaju zavladao je pravi bum hidrauličnog razbijanja škriljca pomoću mešavine hemikalija i vode (tzv. “freking”), pa je proizvodnja nafte u SAD, prvi put posle 20 godina, premašila sedam miliona barela dnevno.

“Saudijska Amerika”: 12 novih milionera nedeljno

Amerika je na putu da stekne energetsku nezavisnost i za pet godina preuzme vođstvo nad Saudijskom Arabijom kao najveći proizvođač nafte na svetu u poslednjih deset godina.

Gradovi Viliston (14.716 stanovnika) i Stenli (4.000 stanovnika), međusobno udaljeni oko 120 kilometara, nalaze se u epicentru ovog buma. Kolone kamiona kreću se prema naftnim poljima natovareni vodom, hemikalijama, peskom i zalihama hrane, a vraćaju se natovareni naftom. Tehnika hidrauličnog razbijanja škirljca ovde se primenjuje već pet godina, ali je u proteklih 18 meseci poprimila zapanjujući zamah.
Severnu Dakotu, koja leži iznad formacije Baken - zahvata površinu od 518.000 kvadratnih kilometara i sadrži ogromne rezerve nafte, koje su dostupne tek odnedavno zahvaljujući frekingu - lokalno stanovništvo naziva “Kuvajtom u preriji”, mada se još štipkaju jer ne mogu da veruju da ih je zadesila takva sreća.

Zahvaljujući kompanijama koje kupuju licence za eksploataciju minerala ispod zemlje, koja generacijama pripada farmerskih porodicama, ovde se svake nedelje pojavi po 12 novih milionera.

- Nemamo nezaposlenih, ekonomija cveta i mi bitno doprinosimo da Amerika postane energetski nezavisna - kaže Arden Tompson (68), jedan od novopečenih barona nafte u Severnoj Dakoti.

Iako odbija da kaže koliko je tačno zaradio, on priznaje da je postao multimilioner. Prosečan naftni izvor donosi zaradu od 50.000 do 100.000 dolara mesečno od licence za eksploataciju nafte. Jedan rančer je prošlog meseca primio ček od neverovatnih milion dolara.

- Što više bušotina bude, to će moji čekovi biti veći. Kupujem nekretnine i osnivam investicioni fond da bih obezbedio decu i unuke - kaže Arden Tompson.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD sjedinjene američke države Amerika nafta energetika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana