Tekst objavljen: 28.01.2013 12:35        


Ako se šuškanja o tome da bi hrvatska Vlada mogla prodati svoj udeo u hrvatskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji Ini pokažu tačnim, prva u redu za otkup tog udela mogla bi biti ruska državna kompanija Gasprom, pišu ruski mediji.

Rusi spajaju SFRJ: Posle NIS-a, hoće udeo u INA-i

List navodi kako se kupovina udela u Ini uklapa u Gaspromove investicione strategije. Gasprom je, između ostalog, zainteresovan za izgradnju gasne elektrane, kao i za istraživanje nalazišta nafte i gasa u Hrvatskoj.

- Za nas je to neobično interesantna tema s posledicama i na cenu gasa za privredu. Znači, u mnogo slučajeva pretvaranje današnjih gubitaša u firme koje stvaraju profit. Tu su i cene energenata u domaćinstvima što je bitan element standarda građana - rekla je prva potpredsednica Vlade Vesna Pusić.

Aleksej Miler, predsednik Gasproma, naglasio je da je osim izgradnje gasne elektrane, ta kompanija zainteresovana za isporuku derivata prirodnog gasa kao pogonskog goriva za vozila.

- Tu ima velikih perspektiva jer bi zajedničkom saradnjom mogli osigurati smanjenje cene goriva za lokalne prevoznike, jer je gorivo koje se proizvodi iz gasa puno jeftinije od onog koje se proizvodi iz nafte. Puno je mogućnosti za saradnju i mi smo za nju u potpunosti otvoreni - zaključio je Miler.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ina gasprom naftna industrija srbije partnerstvo sa Rusima Hrvatska energetika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana