Tekst objavljen: 01.02.2013 14:30        


Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da ruski gas mora da bude 10 odsto jeftiniji, ali je najavila da se uskoro može očekivati povećanje cena struje.

"Rusi moraju da spuste cenu gasa za Srbiju"

Ona je kazala da ulazna cena gasa, koja je bila oko 475 dolara na 1.000 metara kubnih, mora za 10 odsto da bude niža.

Ruska naftna kompanija Gasprom će smanjiti cenu gasa svojim kijentima u Evropi koji su u teškoj situaciji zbog ekonomske krize. Prosečna cena gasa će biti 360 dolara za 1.000 metara kubnih. Gasprom je u prvom kvartalu 2012. prodavao gas Velikoj Britaniji po ceni od 313 dolara, ali za više od 500 dolara Poljskoj, Bugarskoj i Češkoj. U istom periodu je cena hiljadu metara kubnih gasa za Francusku iznosila 393,7 dolara, Švajcarsku 442,2, a Nemačku 379,3 dolara.
- Mi očekujemo da ona bude u rasponu izmedju 370 i 380 dolara. Ne bih licitirala s tom cenom. Vode se pregovori, ali ono što ne sme više nikada da se desi jeste da u februaru pričamo o tome. Naredne godine godišnji ugovor za 2014. mora da bude završen u decembru 2013, i to će biti zahtev ministarstva - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da na cenu gasa pored ulazne cene utiču i troškovi tranzita kroz Mađarsku koji su, prema njenoj oceni, visoki, zatim postojanje posrednika i neracionalnosti koja postoji u Srbijagasu.

- Ministarstvo je sklopilo dugoročni ugovor s Rusijom o isporuci gasa na 10 godina i sada je na Srbijagasu da isposluje godišnje ugovore - rekla je ministarka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena gasa gas poskupljenje gasa energetika partnerstvo sa Rusima Zorana Mihajlović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana