Tekst objavljen: 24.04.2013 8:50        


Vlada Srbije uskoro bi mogla raspisati međunarodni tender za prodaju stoprocentnog vlasništva u Telekomu Srbija. Za sada su interes za učešće na njemu pokazale po jedna ruska i američka kompanija, a moguće je da se na javni poziv javi i državna telekomunikaciona kompanija iz Abu Dabija.

Rusi, Amerikanci i Arapi u trci za Telekom Srbija

Prema saznanjima Blica, u prethodne dve nedelje započeti su razgovori o mogućoj prodaji Telekoma Srbija sa Akcionarskom finansijskom korporacijom (AFK) iz Moskve i jednom moćnom kompanijom iz SAD.

Odbijena ponuda Austrijanaca

Vlada Srbije je, pre tri godine, već raspisivala međunarodni tender za prodaju 51 odsto Telekoma Srbija. Na javni poziv čiji je rok više puta pomeran javio se samo Telekom Austrija, koji je za većinski paket ponudio 1,1 milijardu evra, uz uslov da odmah isplati 800 miliona evra, a ostatak u više godišnjih rata. Vlada je taj predlog odbila, uz obrazloženje da je za većinski paket nacionalnog teleoperatera tražila cenu od minimum 1,4 milijarde evra.
- Akcionarsko finansijska korporacija (AFK) sistema razmatra mogućnost učešća u privatizaciji kompanije Telekom Srbija - izjavio je vlasnik te korporacije Vladimir Jevtušenkov.

On je na pitanje da li će ta kompanija učestvovati na eventualnom tenderu za prodaju Telekoma odgovorio da razmatraju tu mogućnost i da će uskoro doneti odluku.

Izuzetno je jaka i američka kompanija koja je pokazala interes za Telekom.

- Oni, za sada, instistiraju na apsolutnoj tajnosti pregovora, jer ne žele da se priča o njihovim planovima odrazi na druge poslove i stanje na berzi. U svakom slučaju, u pitanju su firme koje su respektabilne, a koje su spremne da za Telekom Srbija daju cenu koju je Vlada Srbije postavila kao minimum, a to je 2,5 milijardi evra - objašnjava izvor iz Nemanjine 11.

Velike su šanse da se u trku za Telekom Srbija uključi i telekomunikaciona kuća iz Abu Dabija, Etisalat, ali sa njima, kako kažu u Vladi, još uvek nisu započeti zvanični razgovori.



Povod za intenziviranje potrage za partnerima jeste zaključak da Telekom Srbija gubi trku sa konkurencijom, što govore i finansijski rezultati ove kompanije za 2012. godinu. Telekom Srbija je, naime, prošlu godinu završio uz dobit od 11,25 milijardi dinara, odnosno duplo manji profit je u odnosu na 2011, dok su njegovi konkurenti na ovom tržištu uglavnom uvećali profit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Telekom Srbija operateri privatizacija najveće kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana