Tekst objavljen: 02.04.2013 12:10        


Iz Rumunije stižu vesti da ljudi prebacuju novac iz malih i srednjih banaka u velike, smanjuju depozite do sume ispod 100 hiljada evra i zatvaraju račune. Ekonomski analitičari smatraju da je proradio „kiparski bumerang“.

Rumuni sklanjaju novac iz banaka, plaše se "Kipra"

Posle prvobitne odluke za Kipar o tome da se od svih depozita do 100 hiljada evra otpiše porez od 6,75 odsto, a od depozita iznad 100 hiljada – 9,9 odsto, mogla je da se očekuje bankarska panika u nizu evropskih zemalja.

Može li i u drugim zemljama da dođe do bankarske panike kao u Rumuniji? Analitičari smatraju da je takav scenario moguć, na primjer, u Španiji. Panična raspoloženja su kao epidemija. Moguća su i u Portugalu, Sloveniji, na Malti. Ali najčešće se navodi Ukrajina, koja nije članica EU.
Ta odluka je kasnije korigovana i sankcijama su podvrgli samo dve najveće banke, ali Evropljani su primili signal da garancija neprikosnovenosti uloga više ne postoji.

Rumunija je u veoma teškoj ekonomskoj situaciji. Bukurešt ima tri meseca da u zamjenu za novu tranšu od 20 milijardi evra ispuni zahteve kreditora.

A to je - smanjenje plata u državnom sektoru za 25 odsto, penzija za 15 odsto, uvećanje PDV sa četiri na 24 odsto, obustavljanje niza socijalnih programa. Sve to sindikati nazivaju – socijalnim genocidom.

Za plaćanje spoljnog duga 2013. godine zemlja treba da pronađe 5,2 milijarde evra. Pri tome, bankarski sistem ima rekordne gubitke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rumunija Kipar štednja štediše ekonomska kriza dužnička kriza banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana