Tekst objavljen: 26.10.2012 7:49        


Razvojna banka Vojvodine biće dokapitalizovana sa 15 milijardi dinara iz pokrajinske kase. Skupština Vojvodine odlučila je da emituje obveznice, na 30 godina, i na taj način omogući nesmetan rad banke koja ima 75 odsto nenaplativih potraživanja.

Razvojna banka: Spas ili novo bacanje para?

Manjinski akcionar banke, Republika Srbija, pak upozorava da je to ekonomski pogrešno rešenje. Ispravno bi bilo, kažu, da se primeni isti model kao za Novu Agrobanku.

Prema Petroviću, postoje četiri načina da se reši pitanje banke koja je zapala u probleme. To su dokapitalizacija, stečaj, prodaja banke ili rešenje koje omogućava novi zakon kojim bi država platila oko 100 miliona evra a kvalitetnu aktivu i obaveze preuzela bi druga, zdrava banka, sa dobrim bilansima.
Jer, Razvojna banka ima 140 miliona evra osiguranih depozita, ali problem predstavlja pokriće 100 miliona evra onih neosiguranih. Među njima je više od dve milijarde dinara (20 miliona evra) depozita AP Vojvodine.

- Ova priča za nas je završena. Povukli smo korak za koji smo sigurni da je najracionalniji i najbolji, jer obveznice nisu kapital koji ide u vetar već je kapital građana - kaže Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine.

Pojedini bankari, ipak, ne misle tako.

- Ovde je problem što je Razvojna banka već više puta dokapitalizovana, što znači da je država već nekoliko puta zavukla ruku u džep građana, i pare bacila u bunar, jer banku nije uspela da izvede „na zelenu granu“ - kaže bankar Zoran Petrović.

- Sada poreski obveznici treba da plate novih 15 milijardi dinara, bez ikakvih garancija da iduće godine banka neće biti ponovo u istom problemu. Svaka nova dokapitalizacija takve banke predstavlja samo gašenje požara, a ne rešavanje problema - navodi on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pajtić Mlađan Dinkić Srbija banke Razvojna banka Vojvodine RBV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana