Tekst objavljen: 14.02.2013 8:48        


Umesto da uživaju u gajenju ili iščekivanju bebe, tridesetak trudnica i porodilja zaposlenih u Razvojnoj banci Vojvodine (RBV), žive u strahu da će svakog časa završiti na ulici! Naime, većina zaposlenih u ovoj banci, koja je pred gašenjem zbog ogromnih dugovanja, biće proglašena tehnološkim viškom.

Razvojna banka otpušta 30 trudnica i porodilja?

Kako ove žene kažu, uprkos nacionalnoj strategiji, čiji je cilj pospešivanje nataliteta, najverovatnije će i one biti među njima.

Podsetimo, Razvojna banka Vojvodine nastala je iz Metals banke, a prvi problemi u poslovanju banke uočeni su 2009, kada je NBS u banku uveo prinudnu upravu. Spekulisalo se, a posredno je i dokazivano da je preko te banke opran najveći deo novca narko-bosa Darka Šarića. Ipak, pokrajinska vlada odlučila je da spase banku i po osnovu dokapitalizacije i od polovine 2010. godine je vlasnik oko 62 odsto kapitala. Ipak, to nije popravilo poslovanje RBV-a iako je u tu banku od tada upumpano oko 13 milijardi dinara.
- Imam bebicu od devet meseci. Ostalo mi je manje od tri meseca porodiljskog i umesto da u uživam, brinem kao luda da li ću sutra imati posao - priča M. R. (33) iz Novog Sada.

Ona dodaje da im je sugerisano da će jedan deo zaposlenih zbrinuti „banka preuzimač“, drugi deo će preći u novoosnovani Razvojni fond Vojvodine, nekoliko njih će ostati da radi u RBV-u pod stečajem, dok će velikom broju radnika prestati radni odnos.

- Iz kadrovske službe su nam nezvanično rekli da će nam biti ponuđeno da damo pisanu saglasnost za prestanak radnog odnosa. Ukoliko pristanemo na to, dobićemo otpremninu od, u najboljem slučaju, 2.000 evra. Ukoliko odbijemo, radni odnos će biti prekinut bez ikakve nadoknade zbog same činjenice da se banka gasi - objašnjava M. D. (30), koja je u sedmom mesecu komplikovane trudnoće.

U Vladi AP Vojvodine su nam rekli da je prava adresa RBV. U banci navode da radno angažovanje trudnica, porodilja, zaposlenih koji odsustvuju sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta je „svakako moralno, humano, društveno i socijalno logično i poželjno“, ali kako RBV prestaje sa radom, jasno je da će „imati pre svega samo mogućnost da ukaže Razvojnom fondu ili Banci preuzimaču na navedene kategorije, ali ne i da odlučuje o njihovom položaju“.

- RBV je formirao bazu podataka o svim zaposlenima i prosledio bankama koje su zainteresovane za preuzimanje dela zaposlenih. Poslodavac ne može da utiče na odluku eventualnog preuzimača niti da planira zaposlenje u drugom pravnom licu - poručuju iz banke i negiraju da već postoji formiran spisak zaposlenih koji će raditi u Razvojnom fondu APV.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaštita zaposlenih prava radnika prava zaposlenih trudnice porodilje otpuštanja otkazi prodaja banke državne banke propale banke Razvojna banka Vojvodine RBV

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana