Tekst objavljen: 18.05.2013 9:00        


Plate radnika u kineskom privatnom sektoru u urbanim sredinama porasle su za 17,1 odsto u 2012. godini, uprkos tome što je domaća ekonomija porasla najsporijim tempom za poslednjih 13 godina, pokazuju danas objavljeni statistički podaci.

Rast plata u privatnom sektoru Kine od 17,1 odsto

Prosečne plate u kineskim privatnim kompanijama porasle su prošle godine na 28,752 juana (4.681 dolar), saopštio je Nacionalni biro za statistiku (NBS), a prenosi Frans pres. Taj rast je, međutim, niži u odnosu na povećanje od 18,3 odsto iz 2011, dodaje kineski NBS.

Plate u kineskom privatnom sektoru su u stalnom porastu i u skladu sa jačanjem kineskog bruto društvenog proizvoda (BDP), pa je tako tempo rasta zarada gotovo udvostručen od 2009-2010. godine.

Zvanični Peking je u više navrata ponovio nameru da usmeri ekonomiju ka potrošačkoj tražnji, međutim strane kompanije u Kini su izrazile zabrinutost zbog povećanja plata.

Prema prošlogodišnjem istraživanju, u kojem su učestvovale evropske kompanije koje posluju u Kini, jedna od pet firmi je najavila da će možda preseliti poslovanje u druge zemlje zbog rastućih plata i komplikovanih birokratskih procedura.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina kinezi rast plata plate zarade ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana