Tekst objavljen: 19.02.2013 8:48        


Procenat nezaposlenih u našoj zemlji premašio je 20 odsto, i dobro je poznato da se na posao čeka dugo, a da se može izgubiti lako. Uz to, sve je više i onih koji rade, a zarade dobijaju neredovno, dok se poslodavaci koji poštuju sve propise iz oblasti radnog zakonodavstva, praktično mogu poimence nabrojati.

Radnike muče gazde, bedne plate i blanko otkazi

Nasuprot protestima koji su u okruženju sve češći, kod nas organizovanih protesta radnika nema, i po svemu sudeći neće ih ni biti jer su oni koji rade zabrinuti da li će i sutra imati posao pa su spremni da rade i ako na platu koju su zaradili čekaju duže nego što bi trebalo, čak iako rade i duže od radnog vremena...

Predsednik Saveza samostalnih sinidkata Vojvodine Goran Milić ističe da se radnici najčešće žale na visinu plate, (ne)redovnost isplate, kao i na to da poslodavci ne poštuju odredbe Zakona o radu. – Mnogo je poslodavaca koji ne poštuju kolektivni ugovor, a poznat je i fenomen blanko otkaza. Takođe, mnogo je i onih koji ne plaćaju poreze, doprinose, zdravstveno osiguranje, a mnogima se i gleda kroz prste - kaže on.
Po rečima direktora Inspektorata za rad Dragoljuba Peurače, Inspekcija rada dobija daleko manje pritužbi zaposlenih na strane kompanije koje radnicima uglavnom redovno isplaćuju zarade.

On je ukazao na to strane kompanije i te kako postupaju po nalozima Inspekcije i otklanjaju eventualne nedostatke.

Radnici, koji su zaposelni u stranim kompanijama, često se žale na male plate, a Peurača kaže da strane kompanije uglavnom redovno isplaćuju zarade, koje jesu nekada na granici minimalca, odnosno nešto iznad nje, ali da zaposleni imaju mogućnost napredovanja.

Peurača je naveo da se žalbe radnika u Srbiji često odnose na neisplaćene zarade, eventualne otkaze koji nisu u skladu sa zakonom, mobing, položaj trudnica...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
niske plate mobing otpuštanja otkazi ekonomska kriza preduzeća Srbija zaštita zaposlenih prava radnika prava zaposlenih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana