Tekst objavljen: 18.03.2013 15:50        


Ruski predsednik Vladimir Putin protivi se uvođenju poreza na depozite u bankama na Kipru. Putin je nazvao "prinudnu naplatu na bankarske depozite" na Kipru "nefer, neprofesionalnim i opasnim".

Putin o Kipru: Novi porez je opasna igra

Ruske banke i kompanije drže u kiparskim bankama više od 30 milijardi dolara.

Dmitri Peskov, portparol Vladimira Putina kaže da je predsednik Rusije "ocenjujući mogućnost donošenja odluke o nametanju dodatnog poreza na depozite, rekao da će, ukoliko se ova odluka donese, biti nepravedna, neprofesionalna i opasna".

Ruske banke su krajem 2012. godine imale oko 12 milijardi dolara plasiranih na Kipru i korporativne depozite u iznosu od 19 milijardi dolara, prema procenama američke agencije za rejting Mudis.

Inače ministri finansija evrozone i MMF-a odobrili su krajem prošle nedelje Kipru zajam za spasavanje od finansijskog kolapsa, u iznosu od 10 milijardi evra. Kako bi Kipar popunio svoj budžet predlaže se i uvođenje poraza na bankarske depozite.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades je rekao da kiparska Skupština mora da podrže evropski paket pomoći kojim se uvodi porez na ušteđevinu u kiparskim bankama i naveo da Kipar čeka bankrot ukoliko se to ne uradi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
putin Kipar ekonomska kriza dužnička kriza rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana