Tekst objavljen: 25.03.2013 16:50        


Dobit pre oporezivanja AIK banke za 2012. godinu niža je za 28% u odnosu na cifru koju je banka sebi postavila, što je posledica uticaja pada privredne aktivnosti na finansijsku industriju, rekao je Đorđe Đukić član uprave AIK banke.

Profit AIK banke porastao manje od plana

Banka u kojoj 20% udeo ima grčka Pireus banka, ostvarila je dobit pre oporezivanja od 4 milijarde dinara, što je rast u odnosu 2011, godinu kada je ta cifra bila 3,3 milijarde dinara, izjavio je Đukić Blumbergu.

AIK Banka razmatra mogućnost da od EBRD zatraži odobravanje kreditne linije da bi bila u mogućnosti da poslovnim klijentima ponudi jeftinije kredite. Klijenti iz privrede učestvuju sa 35% u ukupnom kreditnom portfoliju banke, koji uključuje i najveće javne kompanije poput Elektroprivrede Srbije koji u portfoliju banke učestvuju sa dodatnih 7,5%, rekao je Đukić.
- Prethodne projekcije bile su ambiciozno postavljene. Žrtvovali smo profit u korist veće likvidnosti u veoma teškom poslovnom ambijentu. Snažna kapitalna baza treba da nas štiti od pogoršanja ekonomske situacije - kaže on.

Banka je odlučila da na teret tekućeg rezultata izvrši rezervisanja u iznosu od 3,5 milijardi dinara, rekao je Đukić. Da bi se zaštitila, banka je tokom prošle godine povećala kapitalnu adekvatnost sa 27 na 34 procenata, povećala rezervisanja za sporna potraživanja sa 30,9 na 33,8 milijardi dinara i zadržala svoj odnos rashoda prema prihodima na 26,6 odsto ili 12 procentnih poena ispod prosečnog u bankarskom sektoru, izjavio je Đukić.

Bančin prinos na aktivu je bio 2,6 odsto u poređenju sa prosekom industrije od 1% prema podacima NBS, dok je prinos na kapital porastao sa 6,34 na 7,98 %.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aik banka banka banke Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana