Tekst objavljen: 20.03.2013 9:30        


Pogranični, severni deo Vojvodine oduvek je prednjačio po sivoj ekonomiji, ali padom standarda građana, u poslednjih godinu i po dana ova „grana“ dobija sve veće razmere.

Prodavnice sve praznije, šverc puni frižider

Dok je promet u prodavnicama opao za trećinu u odnosu na 2008. godinu, na subotičkom Buvljaku, drugim manjim pijacama, kao i uličnoj prodaji, tezge sa neocarinjenim namirnicama, kućnom hemijom, kozmetikom, čak i odećom i obućom, posećuje sve više potrošača.

Po robu se uglavnom odlazi u obližnji Segedin. „Ispod žita“ u našu zemlju ulazi gotovo sve - od suhomesnatih proizvoda, mleka i mlečnih prerađevina, slatkiša, alkoholnih pića, cigareta, kozmetike, kućne hemije, odeće...

Kako se roba ne prijavljuje na našoj carini, porez na uvoz se, naravno, ne plaća, nema ni akciznih markica i drugih dažbina.

S druge strane, na mađarskom delu državne međe se kupcima se vraća porez od 27 odsto na ukupan iznos. Zbog toga nije ni čudo zašto su cene toliko niže nego u radnjama, i našim, ali i susednim mađarskim.

Najviše švercera je u Subotici, ali i na teritoriji Apatina, Sombora, Kikinde i Horgoša gde je situacija gotovo identična onoj iz devedesetih godina - kaže Dragoljub Rajić, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

- Dok švrec cveta, legalne prodavnice propadaju jer im zbog svih obaveza prema državi ništa ne preostaje. Ukoliko nadležne službe, od policije, komunalne policije, inspekcije, carine nešto ne preduzmu, prodavnice će se morati zatvoriti, a time će porasti broj nezaposlenih i smanjiće se prilivi u državnu kasu - dodaje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena hrane namirnice životne namirnice Mađarska vojvodina šoping tura šverc kupovina potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana