Tekst objavljen: 22.02.2013 11:50        


Najnovije procene ekonomskih stručnjaka su da u Srbiji postoji oko 100.000 kreditno prezaduženih građana i da se njihov broj iz meseca u mesec povećava.

Prezaduženi: Pred bankrotom čak 100.000 Srba

Ipak, oni bi uskoro mogli dobiti mogućnost da proglase lični bankrot. Tako bi dužnici dobili šansu za novi finansijski početak. Stečaj fizičkog lica jedno je od rešenja za problematične kredite, one sa čijom otplatom građani kasne duže od 90 dana.

Narodna banka Srbije procenjuje da je njihovo učešće oko deset odsto ukupno ostvarenih zajmova kredita. Vrednost problematičnih kredita je, prema nezvaničnim procenama, veća od 50 milijardi dinara.

Građani najviše problema imaju sa otplatom potrošačkih zajmova i minusa po tekućem računu, dok stambene pozajmice i auto-kredite naurednije vraćaju. Stečaj fizičkog lica omogućava osobi koja ne može da plati dugove da posle proteka određenog perioda, najmanje jedne godine, bude oslobođena od većine dugova, što je podstiče da ne izbegava izmirenje dugova.

- Novi početak znači da dugovi od kojih je oslobođen ne mogu biti namireni iz njegove imovine stečene nakon oslobađanja. Naravno, podrazumeva se da se dugovi poverioca ne mogu namiriti u iznosu od 100 odsto – ističu u NBS.

Vladimir Marković, potpredsednik Izvršnog odbora Findomestik banke, smatra da na lični bankrot ne treba gledati kao na način da se izbegne namirenje obaveza. On ističe da to nije naš najveći problem i da bi trebalo biti pažljiv u primeni kako bi se izbegle prevare.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija ekonomska kriza bankrot prezaduženost krediti kašnjenje u otplati otplata kredita banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana