Tekst objavljen: 01.02.2013 10:10        


Približno 42.000 preduzeća je, prema proceni Unije poslodavaca Srbije, podelilo isplatu zarada u nekoliko delova od kako je pooštrena kontrola naplate poreza i doprinosa.

Poslodavci daju radnicima plate i u četiri dela

Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, kaže da su preduzeća koja su nekad isplaćivala platu iz jednog dela, po prvi put zaradu podelila u dve tranše, a ima primera da su zarade podeljene i na četiri dela.

Zarade ne prima oko 70.000 građana

Situacija može biti i gora od seckanja plate u više delova pokazuje podatak iz prošle godine da između 60.000 i 70.000 zaposlenih za svoj rad nije primalo zaradu. „Država ne brine o uslovima poslovanja za mala i srednja preduzeća, a institucije nisu dovoljno efikasne u zaštiti prava radnika, što stvara klimu pogodnu za zloupotrebe”, kaže Anđelka Marković, savetnica za odnose s javnošću na projektu „Dostojanstven rad”.
- U nekim firmama su se na taj korak odlučili kako zaposleni ne bi čekali više nedelja da firma sakupi novac za čitavu zaradu - dodaje Rajić.

Deljenje plate u dve tranše, prema rečima bankara, ne bi trebalo da ima posledice po kreditnu sposobnost klijenata, pod uslovom da uplate ne prelaze u naredni mesec.

- Za odobravanje kredita, kreditne kartice ili prekoračenja po tekućem računu nije važno da li klijent prima platu odjednom ili na primer 1. i 20. u mesecu. Bitni su redovnost i ukupan iznos zarade - kaže Petar Grujić, direktor Sektora za rad sa stanovništvom Sberbanke.

U Sosijete ženeral banci kažu da je isplata plate u više delova, pre svega, pitanje likvidnosti preduzeća i potrebe da firma raspodeli opterećenje u toku meseca i uskladi ga sa prilivima gotovine i ističu da se kod procene kreditne sposobnosti klijenata, uvek uzimaju u obzir ukupna mesečna primanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Unija poslodavaca Srbije poslodavac ekonomska kriza zaposleni radnici zarada plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana