Tekst objavljen: 20.06.2013 17:00        


Korporacija Majkrosoft razgovarala je nedavno s predstavnicima Nokije o mogućnosti kupovine njenog biznisa s mobilnim telefonima, piše danas Volstrit džornal.

Posle Kineza i Majkrosoft bi da kupi Nokiju?

Prema podacima dnevnika, kompanije su postigle značajan napredak u pregovorima, ali su oni, ipak, prekinuti, jer strane nisu mogle da postignu dogovor o konačnoj ceni zbog tržišnog položaja Nokie koja zaostaje za konkurentima Eplom i Samsungom.

Prema podacima istraživačke kompanije IDC, u prvom tromesečju ove godine smartfoni sa operativnim sistemom "vindouz fon" činili su nešto više od tri odsto ponude novih pametnih telefona u svetu, u poređenju sa oko 75 odsto sa "androidom". Pri tome, 79 odsto svih uređaja sa sistemom "vindouz fon" prodaje Nokija.
Nije jasno koliko je Nokia tražila za svoj biznis. Prošle godine, udeo proizvodnje mobilnih telefona činio je više od polovine prihoda kompanije, koji su dostigli 30,2 milijarde evra (40,15 milijardi dolara). Tržišna vrednost Nokie na američkom tržištu premašuje 14 milijardi dolara, navodi list.

Majkrosoft i Nokia su partneri više od dve godine nakon što je finska kompanija pristala da u svoje smartfone ugrađuje operativni sistem Majkrosofta "vindouz fon". Pri tome, američka kompanija je uložila milijarde dolara za pomoć Nokiji u marketingu i razvoju.

To partnerstvo ipak nije dovelo do značajnijeg poboljšanja položaja Majkrosofta u poslu s mobilnim telefonima, iako je "vindouz fon" pretekao "os blekberi" i zauzeo treće mesto na svetskom tržištu smartfona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
akvizicija nokia majkrosoft Microsoft nokija it industrija IT kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana