Tekst objavljen: 19.02.2013 10:13        


U Srbiji se 36.869 porodilja nada da će ih sačekati radno mesto čim ”zatvore bolovanje”. Ali to im više niko ne garantuje. Iako je Ministarstvo rada još pre šest meseci dalo preporuku poslodavcima da nipošto ne otpuštaju svoje trudnice čak ni ako im istekne ugovor o radu, učinak je - simboličan.

Porodilje u Srbiji žive u stahu od otkaza

U Inspektoratu rada kažu da se većina trudnica trenutno žali na neisplaćene naknade. Istovremeno, otpuštaju se trudnice po isteku ugovora o radu jer takav čin, u krajnjoj liniji, nije nezakonit. Zato su inspekciji vezane ruke i, osim javnih opomena, ne ostaje im ništa od kazni na raspolaganju.

TRUDNOĆA UZROK SVAKOG PETOG BOLOVANJA

Prema podacima RFZO, bolovanja duža od 30 dana najviše koriste trudnice. Komplikacije na početku trudnoće su uzrok čak 20,3 odsto svih bolovanja, a sa tom ”dijagnozom” za šest meseci sa posla je odsustvovalo 10.693 žena. Još oko 1.700 (4,77 odsto) dobilo je ”poštedu” zbog kontrole visokorizične trudnoće.
Bojana Selaković, pravnica iz Udruženja Roditelj, kaže da se trudnice veoma lako otpuštaju, a one koje zadrže posao ne dobijaju redovno svoje naknade jer im poslodavci ne uplaćuju plate. I to sve prolazi nekažnjeno.

Problem, međutim, nije samo u otkazima već i u plaćanju porodiljskih naknada i bolovanja. Iako se među ovim ženama čuje da im plate često kasne i po nekoliko meseci, u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu rada tvrde da su isplate redovne.

Poslodavci su u obavezi da isplaćuju porodiljske naknade, a njima se novac refundira čim pošljaju dokaz o uplati.

U Ministarstvu rada računaju da su poslodavcima, samo za januarske isplate, refundirali 2,11 milijardi dinara, što je oko 57.265 dinara po porodilji. Problem je u tome što gazde ne isplaćuju plate, pa ni oni kojima je država obezbedila novac ne dođu do njih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza trudnice zaštita zaposlenih prava zaposlenih prava radnika otpuštanja otkazi porodiljsko odsustvo porodilje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana