Tekst objavljen: 06.02.2013 13:33        


Zaposlene mame koje rode bebu u Srbiji su u daleko boljem položaju od žena koje postanu majke u Americi, ali istovremeno i daleko od povoljnih uslova koji važe za Šveđanke u njihovoj zemlji.

Porodiljama (na papiru) bolje u Srbiji nego u SAD

U Srbiji porodiljsko bolovanje traje od datuma otvaranja pa dok beba ne napuni tri meseca, a zatim se nastavlja bolovanje radi nege deteta. Sve ukupno od datuma otvaranja porodiljskog do povratka na posao ne sme da prođe više od 365 dana za prvo i drugo dete, a za treće i svako sledeće dve godine.

Koliko dana porodiljskog odsustva i koji procenat plate se dobija
Francuska: 112 dana, plaća se 100%
Nemačka: 98 dana, plaća se 100%
Kanada: 119 dana, plaća se 55%
Australija: 126 dana, plaća se državni minimum
Brazil: 120 dana,plaća se 100%
Turska: 112 dana, 6 nedelja 90% plate, posle državni minimum
Švajcarska: 98 dana, plaća se 80%
Španija: 112 dana, plaća se 100%
Saudijska Arabija: 70 dana, plaća se 50%
Rusija: 140 dana, plaća se 100%
Italija: 140 dana, plaća se 80%
Prvih 30 dana bolovanja, poslodavac isplaćuje 65 odsto od proseka poslednje tri plate, ali taj iznos ne sme da bude manji državnog minimuma. Posle 30 dana, novac i dalje treba da vam uplaćuje poslodavac u isto vreme kada i ostalim radnicima.

Međutim, taj novac za vašu platu, poslodavcu refundira država iz Fonda za zdravstveno osiguranje. Pošto te uplate iz Fonda kasne po nekoliko meseci, samo od dobre volje i mogućnosti poslodavca zavisi da li će i vama novčana naknada, dok ste na bolovanju kasniti ili ne.

Jedina razvijena zemlja u kojoj plaćeno odsustvo za majke koje su dobile bebu nije obavezno je SAD. Poslodavac ne može da otpusti nove roditelje u toj zemlji 12 nedelja pošto se beba rodi, ali ne mora da im isplaćuje platu tokom tog vremena.

Samo 16 procenata zaposlenih dobija puno plaćeno porodiljsko bolovanje i mnoge porodice se značajno zadužuju ili obraćaju za pomoć javnim službama kada dobiju bebu.

I dok pad nataliteta u Americi podiže zabrinutost, zaposlene porodice u Švedskoj će možda poželeti da imaju više potomstva. Tamo su roditeljima data 480 plaćena dana po detetu, koje mogu da dele između sebe i iskoriste bilo kad pre nego što dete napuni osam godina.

Većina zemalja osigurava bar tri meseca plaćenog porodiljskog bolovanja za nove mame, a mnoge daju beneficije i za očeve.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
porodilje porodiljsko odsustvo trudnice deca žene Srbija SAD sjedinjene američke države Amerika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana