Tekst objavljen: 07.02.2013 11:25        


Poreski dužnici su uplatili 239 milijardi dinara za mesec dana da bi se rešili nagomilanih kamata iz poslednja tri meseca prošle godine. Na taj način su stekli uslov da im se kamate otpišu, a glavnicu duga vraćaće na rate.

Poreski dužnici uplatili 239 milijardi dinara

Poreznici još prebrojavaju dužnike koji su prihvatili ponudu države da im oprosti kamate, ali su izračunali da po raznim osnovama duguju čak 542 milijarde dinara. Dve trećine tog duga moći će da se reše ako budu uredno plaćali nove obaveze.

Onima koji ispune sve obaveze, dug za zdravstvene doprinose biće u potpunosti otpisan.
Od ukupnog poreskog duga koji premašuje 960 milijardi dinara, još 300 milijardi moglo je da uđe u reprogram uz otpis kamata. Međutim, dužnici nisu izmirili obaveze za poslednja tri meseca ili uplatili celu glavnicu, što je bio uslov da se šansa iskoristi.
- Mi ćemo ih svakog meseca čekirati da li poštuju zakon ili ne. Jedini uslov je da redovno ispunjavaju obavezu plaćanja i da dugove vrate za godinu dana, a ako su veliki za dve - objasnila je Rada Kostić iz Poreske uprave.

Posle tog roka, država će im 361 milijardu kamata oprostiti, dok će 180 milijardi glavnice moći da vraćaju na 24 rate. Stručnjaci podržavaju takav potez samo ako se on više neikada neće ponoviti jer on šalje lošu poruku neplatišama.

- Država u kratkom periodu dobija znatno veće prihode, nego što bi inače imala, poreski obveznici su spremni da plate znatno više da bi dugoročno uštedeli, ali mislim da ne treba ocenjivati na osnovu tih kratkoročnih nego na osnovu dugoročnih efekata na privredu - kaže poreski ekspert Milojko Arsić.

Na ovaj način biće otpisano i 105 milijardi kamate za neplaćene penzijske doprinose, dok će 50 milijardi glavnice dužnici morati da plate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Miroslav 07.02.2013 12:10

    Ovo je preko 2 milijarde evra. Nerealan podatak...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
najveći poreski dužnici poreski dug poreska uprava poreznici plaćanje poreza porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana