Tekst objavljen: 26.02.2013 15:10        


Odluku o terminu prelaska Poljske na evro trebalo bi da donese tek nova vlada nakon izbora 2015. godine Na specijalnoj sednici vlade je dogovoreno da Poljska odabere oprezan pristup i prvo se pobrine da ispuni kriterijume iz Mastrihta, neophodne za ulazak u evrozonu a tek onda da odlučuje o datumu.

Poljska još uvek izbegava evrozonu

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski je rekao da treba odustati od određivanja nekog roka do kada Poljska treba da pređe na evro.

- Treba ohladiti i entuzijazam onih koji misle da bi bilo najbolje da Poljska već sutra bude u evrozoni. Poljska smera u zonu evra, programirano, polako a cilj je bezbednost Poljaka. I privrede i svakog stanovnika - dodao je premijer Donald Tusk.

Po rečima poljskog premijera, izborna 2015, kada će Poljaci birati i novi parlament i novog predsednika zemlje, dobar je momenat da Poljska saopšti da je spremna i ispunila kriterijume, pre svega budžetskog deficita i da nema čega da se stidi pred drugim zemljama evrozone.

Ranije je poljski ministar finansija Jacek Rostovski potvrdio da očekuje da će stanje javnih finansija 2015. i 2016. godine omogućavati Poljskoj prelazak na evro.

Rostovski je, međutim, naglasio da će jednako važna biti procena da će ulazak u evrozonu za Poljsku biti od koristi i da joj neće doneti probleme kakve su imale neke druge, nedovoljno pripremljene članice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona Poljska kriza evra kriza evrozone EU evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana