Tekst objavljen: 01.03.2013 17:30        


Da su plate sve manje i ne prate troškove života nije nikakva tajna u Srbiji. Ipak, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je stanje i gore jer, iako je prosečna neto zarada u januaru ove godine minimalno veća nego istog meseca lane, realno je manja 5,1 odsto.

Plate niže nego početkom 2012, cene otišle u nebo

U Vojvodini je pad plata izuzetno velik jer je u decembru prošle godine prosečna zarada bila 48.266 dinara, a u januaru ove godine 36.670 dinara, što je jedva 330 evra. Tako su radnici u Vojvodini prošlog meseca zaradili oko 11.500 dinara manje nego u decembru.

Decembarske zarade, ipak, nisu baš za poređenje jer se tada isplaćuju i takozvane 13. plate i drugi bonusi, ali je problem to što smo u januaru u novčanik smestili gotovo isto novca kao i u januaru 2012. godine, kada je prosečna zarada bila 35.501 dinar. U međuvremenu, plate su rasle mic-po-mic, ali su rasle da bi se sada vratile u lanjsku zimu.

Ne treba biti ekonomista pa znati da se tim novcem, čak i kad u jednom domaćinstvu postoje dve prosečne plate, što je, nažalost, sve ređi slučaj, teško može prebroditi mesec. Posebno što su cene odnosu na prošlu godinu više, a tu se mogu ubrojati i komunalni troškovi i energenti.

Po rečima predsednika Saveza samostalnih sindikata Vojvodine Gorana Milića, iznos prosečne zarade u Vojvodini potvrđuje da je ona već dugo jedna od nerazvijenijih regija u Srbiji. - Za to je potrebno samo pogledati Banat, gde je prvireda gotovo na umoru i malo šta se dešava - dodaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plate zarade prosečna zarada prosečna plata Srbija ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana