Tekst objavljen: 01.03.2013 15:10        


Plaćeni godišnji odmor u Srbiji se sve češće gleda kao privilegija, jer svaki treći radnik tvrdi da mu poslodavac nije platio slobodne dane. U poslednjoj Anketi o radnoj snazi, istraživači su ocenili da je u završnici prošle godine godišnji odmor koristilo 38.109 zaposlenih, ali da čak 13.510 nije dobilo nadoknadu.

Plaćeni godišnji odmor ostao samo sećanje

Vladan Božanić, načelnik Odeljenja za anketna istraživanja u Republičkom zavodu za statistiku, kaže da tek 49,4 odsto zaposlenih prima više od pola ili celokupan iznos, što je najređi slučaj.

IMAJU PRAVO NA PROSEK TRI PLATE

Za vreme godišnjeg odmora zaposleni ima pravo na novčanu naknadu u visini prosečne zarade za prethodna tri meseca. To je definisano Zakonom o radu, pa poslodavac ima obavezu da isplati naknadu zarade najkasnije do kraja tekućeg meseca za prethodni mesec.
Čak 76,8 odsto ”zakinutih” radnika ima samo osnovno obrazovanje i radi na poslovima koji su pomoćni ili privremeni. Među njima su najbrojnije čistačice, trgovci, prodavci u kioscima, na građevini, u ugostiteljstvu...

S druge strane, ovakvi su primeri najređi kod zaposlenih sa visokim obrazovanjem na dobrim pozicijama. Isplatu u vreme godišnjih odmora poslodavci preskaču i mladima na početku karijere, jer, gledajući prema starosnoj strukturi, dve trećine prevarenih ima manje od 35 godina.

I u sindikatima kažu da su zloupotrebe radnika sve češće, a naročito u realnom sektoru i preduzećima u privatnom vlasništvu. - Mnogim stranim kompanijama je jeftinije da vlasnici plate advokate i tužbe nego da poboljšaju uslove rada - ocenjuje Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata.

On objašnjava da se "radnici plaše da traže ono što im pripada po zakonu. Zato se dešava da se slobodni dani, suprotno zakonima, ne plaćaju, a još češće da se i ne iskoriste. Sve više je i onih koji sa posla odsustvuju dve nedelje umesto 20 dana".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija godišnji odmor preduzeća zaštita zaposlenih prava zaposlenih prava radnika radnici zaposleni radno mesto posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana