Tekst objavljen: 24.01.2013 11:36        


Proizvođači cigareta u januaru su povećali ili će podići cene u proseku za 10 dinara po paklici, dok bi litar piva ovih dana trebalo da poskupi za skoro 2,5 dinara. To je prema akciznom kalendaru uobičajena januarska dobrodošlica potrošačima u Srbiji.

Pivo i cigarete - spas za srpski budžet

Prihodi od akciza u prošloj godini bili su 180 milijardi dinara, odnosno punili su gotovo četvrtinu budžeta.

Mada je poresko opterećenje na duvan i do devedeset odsto, proizvođači su zadovoljni jer su dobili kalendar poskupljenja do jula 2016. godine. Tom dinamikom uz proporcionalnu akcizu od 33 odsto dodaje se fiksni deo od 43 dinara. Taj fiksni deo će se svakih šest meseci naredne četiri godine povećavati za dva dinara po paklici, do 58,5 dinara. Trenutno poresko opterećenje na 1.000 cigareta u Srbiji je negde oko 34 evra po hiljadi cigareta minimalno, dok se prema evropskoj direktivi to opterećenje kreće 90 evra po hiljadi.
Krajem januara redovno se usklađuje iznos akciza na alkoholna pića, pivo, cigarete, sa rastom potrošačkih cena za 2012. godinu. Poslednji put usklađivane su pre godinu dana, dok se akcize na gorivo usklađuju jednom godišnje, i to u oktobru.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Milica Bisić kaže da je sve veća težnja da se više optereti potrošnja, a u okviru potrošnje ono što su akcizni proizvodi koji su tradicionalno cenovno neosetljivi.

Prema njenim rečima, ti proizvodi se uglavnom smatraju proizvodima koji nisu neophodni za život.

Iako cigarete, alkoholna pića i kafa nisu neophodni za život, mnogim proizvođačima i trgovcima su izvor zarade.

Na toj robi zarađuje i država, naplaćujući PDV i doprinose. Na primer, od prodate svake flaše piva, država direktno ili indirektno dobija čak 40 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
budžet akcize Srbija alkohol cigarete porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana