Tekst objavljen: 30.05.2013 12:50        


Predsednik Izvršnog odbora Pireus banke Beograd Neoklis Neokleus izjavio je da je mnogo veći optimista u pogledu pozitivnih ekonomskih kretanja u Srbiji. Jer je dinar pokazao izuzetnu stabilnost od početka godine, kao i zbog naznaka oporavka privrede.

Pireus banka: Dinar izuzetno stabilan

Neokleus je, medjutim, primetio da je velika nezaposlenost i dalje najveći problem zemlje, zatim visoka inflacija, a ocenio je i nerealnim očekivanja da će Srbija ostvariti veliki rast privrede.

- Dobijanje datuma za pregovore o članstvu u EU predstavljaće veliku prekretnicu za Srbiju u smislu rasta privrednih aktivnosti i investicija, što će banke u zemlji sigurno pozdraviti - rekao je Neokleus.

Predstavljajući poslovne rezultate banke, povodom obeležavanja osam godina njenog poslovanja u Srbiji, Neokleus je naveo da je banka završila poslovnu 2012. sa depozitnim portfoliom od 312,21 miliona evra, bruto kreditima u iznosu 611,95 miliona evra, uključujući kredite londonske filijale te banke, i sa adekvatnošću kapitala od 21,68 odsto (dva puta više od zakonskog minimuma).

Prema njegovim rečima, izuzetno visok stepen adekvatnosti kapitala je rezultat nedavnog uvećanja osnovnog kapitala banke za dodatnih 10 miliona evra, uz podršku koju Pireus banka ima od matične banke u Grčkoj.

Pireus banka u Srbiji posluje preko mreže koju čine 42 filijale, ima 550 zaposlenih i oko 500 miliona evra investicija u domaće tržište.

Matična banka u Atini postala je najveća banka u Grčkoj sa tržišnim učešćem od oko 30 odsto, preneo je Neokleus i naveo da je ukupni kapital banke na kraju prvog kvartala 2013. iznosio 1,3 milijarde evra, a predvidja se da će dostići 9,7 milijardi evra po okončanju predstojećeg povećanja osnovnog kapitala.

- Taj nivo kapitala postavlja Pireus banku na 30. mesto medju bankama Evropske unije - istakao je on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stabilnost dinara oporavak privrede pireus banka Piraeus banka dinar uspeh

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana