Tekst objavljen: 18.06.2013 11:29        


Vladajuća koalicija ponosno ističe da „nema tog bolnog reza koji neće preduzeti kako bi se napravile uštede i budžetski deficit sveo na iole pristojnu meru”, ali ekonomisti smatraju da mnoge važne antikrizne mere nisu donete. U isto vreme, one mere koje jesu donete, nisu radikalne koliko bi trebalo da budu.

Pet mera protiv krize za koje Vlada nema snage

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je Vlada krenula u poželjnim pravcima i latila se mera koje su potrebne privredi u ovoj situaciji, ali da isto tako ni u jednoj od njih nije bila dovoljno hrabra.

Pet mera koje nisu donete, a morale su da budu

- Smanjenje plata u javnom sektoru
- Smanjenje penzija i reforma PIO fonda
- Otpuštanje viška zaposlenih u javnom sektoru
- Odustajanje od nerazumnih subvencija
- Reforma prosvete i zdravstva
On objašnjava da ni na kresanju subvencija Vlada nije zahvatila dovoljno širok front.

- Ono što bi trebalo potpuno ukinuti su subvencije za nova radna mesta. One su bile besmislene od početka, jer ako je neko radno mesto isplativo, poslodavac će ga i bez subvencija otvoriti. Izostalo je i otpuštanje u javnom sektoru, mada ostaje pitanje kolike su stvarne mogućnosti otpuštanja, jer je veliki broj agencija osnovan zbog toga što je to zahtevala EU, pa je u tome strani uticaj presudan - priča Madžar.

I Miroslav Prokopijević iz Instituta za evropske studije smatra da je još mnogo toga trebalo da bude učinjeno.

- Problem je što u Vladi postoji konsenzus da se ništa drastično ne menja jer je to siguran put ka gubljenju izbora. Zato se u setu antikriznih mera ne nalazi ništa što bi dugoročno pomoglo našoj državi da izbegne grčki scenario. Usvojene su samo kozmetičke mere - kaže Prokopijević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image

    И ”независни” економски стручљаци праве стално исту грешку, па мисле да се РЕСТРИКТИВНИМ и ФИНАНСИЈСКИМ мерама може покренути ПРИВРЕДА и повећати број ЗАПОСЛЕНИХ који плаћају порез и дажбине..
    ИСТИНА ЈЕ ПРОСТА: Без улагања у индустрију, пољопривреду, туризам,... нема развоја ни привреде ни државе,
    зато су неопходне субвенције за свако ново радно место у производњи робе за извоз и девизе.

  2. User image
    srđan 18.06.2013 23:27

    U Grčkoj i Španiji su smanjene plate u javnom sektoru,smanjene su penzije,bilo je i još traju otpuštanja (više nemaju ni državnu televiziju) dobili su i više stotina milijardi evra pomoći i kriza je još veća.Uradite sve navedeno napred,pustite evro na #realnih# 160 dinara,trgovci će formirati cene na #realnih# 200 dinara,plata će biti 100 evra u dinarima koji će ići na komunalije,uvoz će biti minimalan,pospešiće se #usporeni i onemogućeni niskim evrom inač veoma uspešni izvoznici#,NEĆE BITI BUDZETSKOG DEFICITA,A JASNO JE GDE ĆE BITI SRBIJA.GOSPODO EKONOMISTI!!!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza ekonomija Srbija Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana