Tekst objavljen: 28.01.2013 7:15        


Struja u Srbiji najverovatnije neće poskupeti pre 1. marta, jer u ovom trenutku nisu ispunjeni svi proceduralni uslovi da bi EPS podneo zahtev za povećanje cene. Prema ranijim najavama, struja u Srbiji bi od februara trebalo da poskupi između 10 i 12 odsto.

Papirologija sprečava da struja uskoro poskupi

Međutim, da bi EPS to povećanje mogao i da zatraži, Vlada prethodno treba da ga odredi za javnog snabdevača, za šta je rok istekao još oktobra 2012.

- Prema novom Zakonu o energetici, Vlada treba da odredi preduzeće koje će biti javni snabdevač svih potrošača koji se snabdevaju po regulisanim cenama koje onda traži licencu od Agencije za energetiku. Tek kad tu licencu dobije, stiču se uslovi za promenu cene za javno snabdevanje električnom energijom - kažu u Agenciji za energetiku.

Za velike industrijske potrošače koji od 1. januara 2013. snabdevača biraju na tržištu, a još nemaju sklopljen ugovor, Vlada bi trebalo da odredi rezervnog snabdevača koji će ih privremeno snabdevati, ali po višim cenama od regulisanih.

U Ministarstvu energetike je potvrđeno da bi javni snabdevač trebalo da bude određen do kraja januara ili početkom februara, dok u EPS-u kažu da će predlog za novu cenu struje podneti verovatno idućeg meseca.

- Kad Vlada poveri preduzeću poslove javnog snabdevača, a Agencija izda licencu, može se uputiti formalni zahtev za promenu cene - objašnjavaju u Elektroprivredi Srbije i podsećaju da i po Zakonu o energetici moraju najmanje 15 dana pre poskupljenja da obaveste kupce.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena struje poskupljenje struja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana