Tekst objavljen: 29.04.2013 9:50        


Rastući javni dug, preveliki budžetski deficit, rekordna nezaposlenost, a ekonomija u recesiji... Ovo su simptomi ekonomske bolesti od koje boluju sve zemlje u okruženju, uključujući i Srbiju.

Ovo je ovde Balkan: Loši smo koliko i naše komšije

"Lider” u dugovanju je Srbija, koja po pojedinim podacima, ima spoljni dug od više od 55 odsto BDP-a, a slede Crna Gora (50), Hrvatska (48), Bosna i Hercegovina (40) i Makedonija (33). Ipak, kada se zanemare procenti u novcu je najveći dužnik Hrvatska sa dugom od oko 27 milijardi evra.

Međutim, ono što možda najviše bi trebalo da zabrine zemlje regiona je to da nemaju velike šanse da privuku veliki broj investitora, budući da nisu šampioni po dobrim uslovima za investitore.

Prema u novembru prošle godine objavljenoj Forbsovoj listi zemalja najboljih za poslovanje na zapadnom Balkanu su najbolje rangirane Slovenija (23. mesto) i Makedonija (37. mesto), a slede Crna Gora (45), Hrvatska (47), Bosna i Hercegovina (85) i Srbija (90).

Da uprkos jeftinoj radnoj snazi, zemlje regiona i dalje nisu konkurentne na svetskom tržištu prethodno je potvrdio i Izveštaj o globalnoj konkurentnosti.

Bugarska je bila na 62. mestu a BiH na 88. mestu, čime su ove dve zemlje napredovale za po 12 mesta u odnosu na prethodni izveštaj. Srbija se zadržala na 95. mestu, Hrvatska je sa 76. mesta pala na 81, Albanija sa 78. na 89. mesto, dok su Rumunija i Makedonija pale a po jednu stepenicu i to na 78. odnosno 80. mesto. Crna Gora je zabeležila najveći pad, i to za 12 mesta, i sad je na 72. poziciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Srbija jeftina radna snaga dužnička kriza prezaduženost ekonomska kriza balkan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana