Tekst objavljen: 10.09.2013 10:30        


Mađarski premijer Viktor Orban pojačao je svoju retoriku protiv banaka i velikih multinacionalnih firmi, poručivši im u parlamentu da je era "kolonizacije" i velikih profita gotova.

Orban poručio bankama: Era kolonizacije je gotova

Orban kaže da očekuje nove sukobe kada njegova vlada sprovede smanjenja cena energije za domaćinstva i izvrši pritisak na banke da pomognu onima koji su se zadužili u stranoj valuti.

- Mađarska je nezavisna, suverena država. Era kolonizacije je gotova. Smanjenja cena komunalija, ukidanje zajmova s valutnom klauzulom i spašavanje porodica i njihovih domova nama su nacionalna pitanja - - rekao je Orban.

- Banke i velike kompanije koje uživaju monopol u Mađarskoj moraju se naviknuti na novu situaciju. Sada smo mi snažniji i oni se moraju prilagoditi Mađarima a ne obrnuto - rekao je.

Orban ističe da je spasio Mađarsku od kraha koji je doživela Grčka i da je postavio solidne temelje mađarskim finansijama, ali njegovi kritičari upozoravaju da je poljuljao poverenje investitora.

Nakon što je prošli mesec otplatila dugove MMF-a iz programa spašavanja 2008., Mađarska je, istakao je, učinila zaokret i iduće godine očekuje rast.od dva posto BDP-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana