Tekst objavljen: 14.03.2013 13:10        


Bankarski sektor Mađarske bi trebalo da bude najmanje 50 posto u nacionalnom vlasništvu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban koji naglašava i da činjenica da veliki deo bankarske sfere pripada stranim kompanijama ukazuje na stvaranje "nezdrave situacije".

Orban kao Čavez: Mađari nacionalizuju strane banke (European People's Party/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Kabinet namerava da vrati 50 posto tog sektora u mađarsko vlasništvo, najavio je premijer, ne prezicirajući kako bi postigao taj cilj.

Pored toga, šef vlade je predložio da se krediti koje su uzeli mađarski privrednici u evrima i švajcarskim francima pretvore u nacionalnu valutu. Prema podacima mađarskih nadzornih organa, obim zaduženosti malih i srednjih preduzeća u stranoj valuti iznosi oko 3,3 milijarde evra.

Predložene mere najviše će pogoditi austrijske banke, jer obim kredita koje su one dale u Mađarskoj (u evrima i u forintama) premašuje 21 milijardu evra.

Kako predviđaju analitičari, verovatnoća da će Orban ispuniti svoju pretnju je prilično visoka jer bi mu mera pretvaranja kredita u nacionalnu valutu omogućila da zaradi dodatne bodove u političkoj borbi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mađarska Viktor Orban banke banka ekonomija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana