Tekst objavljen: 10.04.2013 7:46        


Za sve vlade Srbije od 2001. godine članstvo u Evropskoj uniji je ekonomski, ali i nacionalni prioritet. Sasvim razumljivo, jer je EU najveći spoljnotrgovinski partner naše zemlje, u koju mi plasiramo oko 60 odsto svog izvoza.

Od donacija iz EU svakom stiglo po 770 evra

"Ujedinjena Evropa” je i najveći investitor u našoj zemlji, a otuda je stiglo i najviše pomoći. Od donacija i zajmova svakom stanovniku Srbije u proseku je stiglo po 770 evra.

U ukupnoj bespovratnoj odobrenoj pomoći Srbiji u periodu 2000–2010. godine, učešće EU sa 4,5 milijardi evra je 78,59 odsto. Članice EU su i pojedinačno pomagale Srbiji. Od vanevropskih zemalja u pomoći Srbiji prednjače SAD sa 630 i Japan sa 96,65 miliona evra. Kina je izdvojila 3,6 miliona evra, a od te sume milion evra u prošloj godini.
Poslednjih godina deo javnosti, a među njima i stručnjaci, smatraju da bi Srbija trebalo malo da pogleda i okolo. Ima tržišta i na drugim stranama.

Kada se sve sagleda mnogi se slažu da ne koristimo dovoljno naše sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom, Turskom… iako naš izvoz u te zemlje od 2009. beleži godišnji rast od 30 do 40 odsto.

Bilateralni odnosi Srbije i Rusije su u usponu, a ekonomsku saradnju treba maksimalno ubrzati, izjavio je nedavno ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Prema njegovim rečima, Rusija je do sada investirala 2,5 milijarde evra, a prema postojećim projektima u naredne dve-tri godine uložiće još milijardu i po.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
donacija evropska unija EU Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana