Tekst objavljen: 18.09.2013 11:00        


Privatizacija je neophodna i mora da se izvrši pod hitno. Kako „Novosti“ saznaju, država je čvrsto stala iza stava da, pre svih, Crvena zvezda i Partizan, kao perjanice našeg fudbala, moraju da se privatizuju i da bi to trebalo uraditi što pre, već i do kraja ove godine.

Novosti: Zvezda i Partizan na prodaju za dolar

Postoji opcija da zbog velikih dugova klubovi budu ponuđeni kucima za dolar ili evro, s tim da desetine miliona njihovih minusa obrišu ulaganja novih vlasnika, koji bi uz to uložili i dodatni novac u budžet, stvaranje kvalitetnih timova, renoviranje stadiona...

Naravno, mnogima se to neće svideti, pogotovo članovima uprava i bivšim asovima koji očekuju da, ukoliko se klubovi prodaju, dobiju svoj deo kolača na ime minulog rada. Međutim, dugovanja menjaju pravila ponašanja i neće biti iznenađenje da, pogotovo Zvezda koja je u minusu preko 40 miliona evra, bude kupljena za dolar. Ali da zatim osvane sa saniranim dugovima i uloženim novcem za mnogo bolje dane i svetliju budućnost, jer sadašnjost je samo puko preživljavanje.
Tako i definitivno padaju u vodu priče da bi večiti rivali trebalo da ostanu „svoji“, jer su „veliki srpski brend“.

Kada se duguje, pogotovo toliko koliko duguju dva naša najbolja kluba, onda je prodaja jedini način da se preživi.

Upravo tako, pitanje je opstanka i više se ne radi o biranju načina kako da klubovi stanu na noge, već o samo jednom izlazu. Drugačija mogućnost spasavanja Zvezde i Partizana ne postoji, osim da se nađe neko ko će preuzeti vlasništvo nad klubom i ubrizgati milione evra za brisanje ogromnih minusa.

Nije novost da šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan, princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, ima želju da kupi Crvenu zvezdu, i ta priča se bliži kraju. Kako će se sprovesti privatizacija ostaje da se vidi, ali je jasno kao dan da će novi vlasnik morati da plati ceo Zvezdin dug i, naravno, da uloži dodatni novac za bitisanje kluba.

Ipak, toj priči se još ne nazire kraj, ali je jasno da su i Zvezda i Partizan, uprkos dugovima i slabim rezultatima u Evropi, za neke još interesantni. U toj meri da bi uskoro i jedni i drugi mogli da prestanu da budu Udruženja građana i da se transformišu u društvena preduzeća, čime bi se stekli uslovi za njihovu privatizaciju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Aleks 18.09.2013 18:21

    Barselona i Real su neka vrsta udruženja građana. Što se njima ne podsmevate po osnovu prirode vlasništva. Da li su oni zastareli zbog toga što nisu marionete jednog bogataša, već su ipak "svoji"? Ne treba biti pokondiren, niti veći katolik od Pape.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana