Tekst objavljen: 24.05.2013 14:10        


Edmund Felps, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, pohvalio je odluku nove vlade Islanda da privremeno odustane od pridruženja Evropskoj uniji. On je ocenio da ovo nije dobar trenutak za ulazak u Evropsku uniju.

Nobelovac: Kome treba EU, lepa kuća u plamenu

Premijer Islanda je naime, poručio da za Island nema smisla da ulazi u zajednicu koja se i dalje bori sa velikom ekonomskom krizom.

- I dalje učimo o evropskom eksperimentu i ne znamo u kojoj će meri biti uspešan. Još ne treba isključiti mogućnost da se taj eksperiment pokaže nefunkcionalnim i neuspešnim - izjavio je Felps.

Evropska unija više nije ni blizu tako privlačna kao što je nekad bila, kada je svojim članicama nudila ekonomsku stabilnost i pristup slobodnom regionalnom tržištu. Zbog krize koja traje već godinama Britanci su počeli da koketiraju s idejom napuštanja Unije, dok je Danska, čini se, odustala od uvođenja zajedničke evropske valute.

- Ne mogu da verujem da se iko u ovom trenutku ozbiljno želi da se pridruži Evropskoj uniji. To je kao da kažete: Ovo je lepa kuća. Nema veze što je trenutno zapaljena, trebalo bi je kupiti - kaže Felps.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju uveren je da treba ozbiljno razmatrati mogućnost propasti evra, što bi moglo dovesti do destabilizacije ili čak i raspadanja EU. Zbog toga mu je nova politika Islanda sasvim jasna; islandska privreda trenutno se oporavlja puno brže od EU proseka, a nezaposlenost na Islandu upola je manja nego na evropskom kontinentu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
propast evrozone ekonomska kriza Island evropska unija EU propast evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana